Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-прекият път до Рим

[post-views]

Kapri1 Европейският коридор номер 8 не просто свързва България, Македония и Албания, но е и най-прекият ни път към Рим. Сухопътният маршрут от София е около 1200 км.
Има и морска част – между 100 и 200 км, в зависимост от това, откъде ще хванеш ферибота.
Алтернативният маршрут, който е изцяло сухопътен – през Белград, Загреб, Любляна, Венеция и Флоренция, излиза 1700 км.
На пръв поглед европейските коридори свързват море с море. Но истината е, че те свързват хората, живеещи в държавите по трасето. А често прескачат и някое море, за да продължат отново по сушата.
Тръгваме от София на югозапад по коридор №8 едно лятно утро. След около 550–600 км през Скопие и Охрид достигаме албанската столица Тирана.
На 30-ина километра западно от нея е пристанищният град Дуръс, откъдето с ферибот през Адриатическо море може да се достигне италианският град Бари. В този случай разстоянието между Албания и Италия е около 200 км. От Бари пътят пресича Ботуша и коридор номер 8 директно достига Рим.
Вместо това избираме друг вариант. От Дуръс свиваме на юг и след около 120 км достигаме друго голямо албанско пристанище – Вльора.  Завоя към този град можехме да Matera3направим и без да идем до Тирана, още в Елбасан, спестявайки така около 50–60 км. Но нали идеята е да видим повече от тази доскоро непозната и затворена страна?
Вльора ни изумява – голям, модерен град с широки булеварди.
Курортната зона край морето прилича на нашия Слънчев бряг – хотел до хотела в продължение на километри. Видим е размахът, с който Албания се превръща в туристическа сила.
Хотелите са изцяло ново строителство, от последните 10–15 години. Някои от тях стоят недостроени, другаде улиците представляват просто изровени от пороите каменисти трасета. Но в хотелите обслужването е на европейско ниво, персоналът е усмихнат и отзивчив.
От Вльора се качваме на ферибота. Тук токът на Ботуша е най-близо до Албания – на има-няма 100-тина километра. Фериботът ги преодолява за около 5 часа.
Достигаме Бриндизи, откъдето до Рим има около 550 км – през Бари и Неапол. Това е древният път Вия Апия. По него и продължението му – сегашния коридор № 8, древните римляни са достигали до нашите земи.
Сега ние им гостуваме. Но преди да се устремим към Рим, правим няколко обиколки из интересни места в региона Пулия. Самият Бриндизи е спокоен и чист град, изпълнен със старини. Наоколо районът също предлага приятни туристически изненади.
На 30-ина километра е градчето Остуни – едно бяло видение, кацнало на невисок хълм.
Стари, тесни улички отвеждат туриста до няколко църкви, до симпатични заведения с разхладителни напитки или просто до артистични магазинчета за сувенири. И всичко – от стените на сградите, през мраморната настилка на улиците и дори обзавеждането на заведенията е… млечно бяло, приказно бяло.
Също като от приказките са недалечните градчета – Алберобело, в което се издигат едноетажните къщи с конусовидни покриви, известни като трули, градовете със собVliora2ствена артистична и историческа атмосфера Мартина Франка, Локоротондо и други. Наблизо е големият пристанищен и индустриален център Таранто.
По-навътре от морето пък е разположен друг интересен град – Матера, който през 2019 г. ще бъде европейска столица на културата заедно с нашия Пловдив. Все през този район
минава и пътят към Сицилия
А великолепните плажове по крайбрежието на регионите Пулия, Базиликата и Калабрия предлагат отлични условия за морски туризъм.
А иначе по продължението на коридор номер 8 – Вия Апия, от Бриндизи през Бари се достига до Неапол и близките курорти по крайбрежието на Тиренско море, които са истински туристически перли, като Амалфийското крайбрежие, Соренто, остров Капри.
Край Неапол се издига Везувий, а в подножието му е затрупаният от вулкана през 79 г. сл. Хр. град Помпей, който сега също е превърнат в туристическа забележителност. От Неапол за италианската столица може да се премине или по магистралата във вътрешността на страната, или покрай морето, където също има безчет лазурни заливи и великолепни курорти.
Така в един момент неусетно навлизаме в Рим. В следващите няколко дни разглеждаме най-интересните основни забележителности на града. Колизеума, другите антични старини,
Ватикана, безчетните катедрали
площадите, фонтаните, парковете, мостовете над Тибър, другите стари и нови забележителности привличат милиони туристи дори от най-далечните краища на света.
Ние имаме предимството, че сме дошли сравнително от близо. Защото коридор номер 8 вече не е фикция, а постепенно става реалност.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Избрани