Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова масова стрелба в САЩ – Бивш военен уби най-малко 27 души в църква

[post-views]
Нова масова стрелба в САЩ – Бивш военен уби най-малко 27 души в църква

Texas-strelbaНай-малко 26 души бяха убити и 20 ранени, след като бивш военен откри стрелба в църква в американския град Саутърленд Сприйнгс, щата Тексас. Мотивите за нападението се изясняват. 
Поредната масова стрелба в САЩ и най-смъртоносната в цялата история на щата Тексас. Властите посочват, че сред загиналите има хора от 5 до 72 години. Сред жертвите е 14 годишната дъщеря на пастора в Първа баптиска църква в градчето Саутърленд Сприйнгс, с население от 900 души.

Очевидец:

„Никога не съм си мислил, че подобно нещо може да се случи в малката ни общност. Хората тук се познават и дори не заключват къщите си, защото си имат доверие.“

По данни на полицията нападателят е млад бял мъж. Той е бил открит мъртъв в автомобила си на няколко километра от местопрестъплението. Не ясно каква е причина за смъртта. Очевидци твърдят, че малко след като излязъл от църквата местен мъж открил стрелба по него. Отделно в автомобила на стрелеца е открито голямо количество оръжие и боеприпаси. Според местни медии нападателят е 26 годишният Девин Патрик Кели, който е бивш военен от американските военновъздушни сили. Според други Кели е бил уволнен от армията, след като е бил изправен на военен съд по обвинение, че нападнал жена си и дето си през 2014. От ВВС на САЩ отказа коментар.
Президентът на САЩ, който е на 11дневно посещение на страните от Азия осъди атаката и поднесе съболезнования на близките на загиналите.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Този акт на зло е станал когато жертвите и техните семейства са били на свещеното за тях място за да се молят. Няма как да опишем с думи болката и скръбта, които всички ние чувстваме.“

Трагедията в Тексас става месец след най-смъртоносната масова стрелба в историята на САЩ, при която 64 годишният Стивън Падок уби 58 души и ранени други 500 в град Лас Вегас.
Последният инцидент отново повдигна въпроса за свободната продажба на оръжия в САЩ, който от години разделя обществото.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани