Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Орфей в Ада“, или по-точно в… бара

[post-views]
„Орфей в Ада“, или по-точно в… бара

STM_4756Барът на Ада се оказва приятно и съблазнително място. Орфей слиза там, за да прибере жена си – скучаещата Евридика. Но тя е неудовлетворена от мизерния му музикантски статус и „родопската провинция”, в която живеят. Съблазнена от Сатаната, иска да се реализира като балетмайстор на Адския балет. Купонът е безспирен, лее се шампанско и всички са завладени от дяволския ритъм на кан-кана…
Неслучайно Музикалният театър избира комичната опера „Орфей в ада” за първа премиера през юбилейния си сезон, знак да отбележи 100 години от професионалното начало на оперетата в България. С премиерата на „Орфей в ада” през октомври 1858 г. в Париж Офенбах поставя началото на жанра.
Творческият екип е млад и амбициозен. Либретото на Васил Станилов чрез съавторството с режисьора Явор Радованов е наситено с комедийни обрати и съвременни реплики. Митът за великия певец и музикант е пародиран. Диригент Огнян Митонов, сценограф и автор на костюмите – Ася Стоименова. В ролята на Евридика се въплъщават Зорница Дамянова, солист от Музикалния театър, и дебютантките Илияна Генева и Теменужка Трифонова. Младите звезди Денко Проданов, Александър Панайотов и Владимир Грудков демонстрират възможностите си в ролята на Орфей. Действието е динамично, редуват се сложни вокални ансамбли, майсторски солистични и хитови музикални номера. Участват солисти, хор, балет и оркестър на театъра.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани