Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руси фурии ще борят Путин на изборите

[post-views]
Руси фурии ще борят Путин на изборите

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 03:  Ksenia Sobchak talks during Ksenia Sobchak and Vladimir Ashurkov in Conversation at Pushkin House on December 3, 2012 in London, England.  (Photo by Ben Pruchnie/Getty Images)Докато часовникът тиктака, а времето до изборите за президент в Русия постепенно изтича, в надпреварата за високия пост се включи втора руса красавица. Природозащитничката Екатерина Гордон е популярна и като телевизионна и радио- водеща, певица и автор на песни. Журналистката и активист за човешките права Екатерина Гордон обяви в понеделник, че влиза в състезанието.

Във видеото 37-годишната майка на две деца каза, че вероятно ще е единственият независим кандидат. Тя посочи, че е участвала в прояви на опозицията, след което се е опитала да намери общ език с управляващите, но в един момент е осъзнала, че между едните и другите няма съществена разлика. „Това е държава на самотните майки и никой не се грижи за тях”, критикува Гордон политиката на руското правителство, добавяйки, че иска да стане „глас за онези жени, чиито права са били нарушени”.

Опозиционерка с баща, съратник на Путин.

Гордон обаче не е първата красавица, осмелила се да излезе срещу Путин. На 19 октомври първа хвърли ръкавицата известният секссимвол и телевизионна водеща Ксения Собчак. 36-годишната звезда, наричана руската Парис Хилтън заради бурния си светски живот, е дъщеря на първия свободно избран кмет на Ленинград и съратник на Владимир Путин – покойният вече Анатолий Собчак.

„Като всеки руски гражданин имам правото да се кандидатирам на президентските избори. Реших да се възползвам от това си право, дори и само защото съм против всички, които обикновено се възползват от него”, заявява Собчак в първия си предизборен клип. Тя уточнява, че през целия й съзнателен живот вижда едни и същи хора да се кандидатират – Путин, ултранационалистът Владимир Жириновски, комунистът Генадий Зюганов и техни креатури. „Подканвам всички политически сили, готови да използват кандидатурата ми като трибуна, да изкажат претенциите си към сегашната ситуация и сегашната власт в рамките на моята кампания, защото това не е кампания за Собчак, а против начина, по който са устроени политическият и общественият живот днес”, казва дамата в свое писмо до изданието „Ведомости”.

Макар да участваше в много акции на опозицията, Собчак все още буди недоверие като дъщеря на съратник на Путин. Наложи се тя да обясни пред журналисти, че е против политиката, водена от бившия разузнавач от КГБ, но винаги ще му бъде благодарна, за това, че е помогнал на баща й в критичен момент.  

В Русия Гордон е известна и с враждата си с нейната колежка Ксения Собчак.

Навални не можеда участва.

За кандидатурата на Собчак се спекулираше дни преди официалното и обявяване, а друг опозиционен лидер, Алексей Навални, я призова да не се включва в състезанието, защото ще раздели гласовете на недоволните от управлението на Путин и неговата партия „Единна Русия”.

Навални вече обяви намерението си също да се кандидатира за президент на изборите през март, но все още не е ясно дали ще бъде допуснат до надпреварата. Председателката на руската ЦИК Ела Памфилова обяви, че Алексей Навални не може да се кандидатира, тъй като е осъждан. Присъдата срещу него за финансови злоупотреби, която според опозиционера е политически мотивирана, по закон му затваря пътя към изборите през март догодина. Той обаче води предизборна дейност още от  септември.

Собчак от своя страна обяви, че настоява Навални и други опозиционери да бъдат допуснати до вота и е готова да оттегли своята кандидатура, в случай че се координира с тях. Пред нея стои задачата да събере 300 000 подписа в своя подкрепа, ако реши да се яви като независим кандидат. Тя изтъква, че няма строги идеологически рамки и не е свързана с никоя партия.

Други варианти.

ekaterina gardonНамеренията си да вземат участие в изборите по-рано заявиха лидерите на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски, на „Справедлива Русия” Сергей Миронов и на „Яблоко” Григорий Явлински.

Във вторник председателят на руската опозиционна партия ПАРНАС Михаил Касянов предложи коалиция на Ксения Собчак, Алексей Навални и Григорий Явлински, които обявиха, че ще се кандидатират за висшия пост. Това се казва в изявление на Касянов, цитирано от ТАСС. Лидерът на ПАРНАС смята, че тримата могат да бъдат официално издигнати през декември на партийни конгреси или на събрания на избиратели. Кампанията в Русия официално ще започне между 7 и 17 декември, а вотът ще се състои на 18 март.

Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски пък започна серия от предавания по своя канал в YouTube и още в първото прикани масите да бойкотират президентските избори в Русия през март, пише „Независимая газета”. Бившият руски олигарх вижда в изборната кампания по-скоро политическа игра, отколкото нещо реално, затова няма намерение да финансира кандидати на опозицията – нито телевизионната звезда Ксения Собчак, при все че тя подкрепи идеята му за парламентарна република, нито бореца с корупцията Алексей Навални.

Ходорковски не дава на руската опозиция пари за кампанията, защото наистина не вижда смисъл, обяснява политологът Ростислав Туровски. След като Навални няма да участва в изборите, живеещият в изгнание бивш петролен магнат „няма фаворит, а обещанието за един милион долара е просто речева фигура”. Според аналитика за Ходорковски днес са по-важни собствената му публична дейност и шансовете да запази мястото си в политическия дневен ред. „Независимо дали се готви за изборния цикъл 2021–2024 г., или не – при всяко положение кампанията за 2018 не е негова. Задачата му е да търси политически съюзници за в бъдеще”, смята Туровски.

Междувременно Владимир Путин все още не е обявил официално кандидатурата си за догодина, но повечето анализатори я смятат за сигурна.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани