Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Топ 7 на бойните машини на пехотата

[post-views]
Топ 7 на бойните машини на пехотата

През вековете и годините са се променяли оръжията, с които е воювал пехотинецът, и средствата, с които се е придвижвал на бойното поле. В далечни времена пехотинецът е разчитал предимно на бързината на краката си. След това се качва на кон, после на бойна каляска.  Дълго време кавалерията е била най-мощната единица на пехотата, докато не се появи „железният кон“ – колата. Бойните машини все повече и повече се усъвършенстват. Днес те са тъпкани с толкова много електроника и мощни огневи средства, че в някои отношения съперничат на модерните танкове, а дори ги изместват при бой в градска среда. Там танковете са лесно уязвима мишена, тъй като са тромави за разлика от бойните машини на пехотата.  

 

терминатор[1]„Терминатор“ е с мощта на един цял взвод

Интересна е съдбата на най-новата руска бойна машина на пехотата „Терминатор“. Тя доказа качествата си в Сирия и директно от фронта бе превозена с кораб, за да участва в оръжейната изложба „Армия – 2017“. Там пред публика „Терминатор“ порази безпогрешно цели на далечни разстояния. Сега предстои  машината да бъде приета на въоръжение в руската армия. „Терминатор“ има два автоматични гранатомета, две 30-мм оръдия, картечница и управляеми противотанкови ракети „Атака“. Оръдията имат скорострелност 300 изстрела в минута и много добър боен запас – по 40 снаряда в лента, включително и бронебойни с изключително голяма пробивна сила. По своя боен потенциал една такава машина е в състояние да замени мотострелкови взвод, 2–3 БТР-а или 3–4 БМП-та. „Терминатор“ има най-високата защита – 8-а степен за този тип бойни машини. Комбинираната броня на корпуса е с дебелина 300/175/70 мм.   

БТР- 82А – унищожителят на танковеБТР_-_82[1]

БТР-82А е от най-новите бронирани машини в руската армия. Тя е произведена през 2010 г. Оборудвана е с 30-мм скорострелно оръдие и нови прибори за наблюдение. Бойното кръщение на БТР-82А е по време на контратерористични операции в Северен Кавказ. Този бронетранспортьор от средство за превозване на личния състав се е превърнал в пълноценна бойна машина на пехотата. Бронята му предоставя нов тип активна защита, адаптирана за маневрени машини. Тогава се действа според потребностите. Ако с машината се преследват терористи – не му е нужна такава броня. Ако пък осъществява диверсии и мълниеносни пробиви в територията на противника – тя се удвоява. Но най-важното му предимство е, че с голямата скорост, която развива и с мощните противотанкови ракети, е истинска смърт за танковете срещу него.

050320-N-9588P-027.JPG US Army's 123 Infantry
US Army’s 123 Infantry „Alpha Company“ Stryker Unit team members deploy out of the back of the Stryker to provide suppressive fire on the enemy during a simulated convoy attack during Reception, Staging, Onward movement, and Integration/Foal Eagle exercises (RSO&I/Foal Eagle). RSO&I is a complex multi-phase exercise conducted annually, tailored to train, test, and demonstrate United States and Republic of Korea (ROK) Force projection and deployment capabilities. Foal Eagle exercise runs simultaneously and trains in all aspects of Combined Forces Command’s mission. U.S. Navy photo by JO2 John J. Pistone
Видяхме какво може „Страйкър“ в Ново село

Страйкър“ на компанията „Дженерал дайнамикс“ е основна бойна машина на пехотата на американската армия. Тази година „Страйкър“ участваха в съвместни маневри с нашата войска на полигона „Ново село“. Машината е изпитан боец, участвал в немалко войни и учения, и е кръстена на двама американски военни с фамилия Страйкър, носители на почетен медал, загинали във Втората световна и Виетнамската война. Тези бойни машини са основната база, с която са оборудвани едноименните бригади „Страйкър“ –  формирани през 2000 г., за конфликти с ниска интензивност. Те са нещо средно между тежките бронетанкови бригади, въоръжени с танкове „Ейбрамс“ и бойни машини „Брадли“, и леките пехотни бригади. Бронята на машината осигурява защита от 14,5-мм бронебойни патрони и осколки от разриви на 152-мм снаряди. А  пасивната система за защита „Мексас“ предпазва дори от поражения на 30-мм бронебойни подкалибрени снаряди на разстояние от 500 м. „Страйкър“ е въоръжена с картечници различен калибър и автоматичен гранатомет. Бойната машина тежи 17,2 т, екипажът е от трима души и превозва десант от 9 пехотинци.

М2 „Брадли“ е кръстена на ген. Омар Нелсън Брадли

Bradley Fighting Vehicle drives off range. CONTINGENCY OPERATING BASE SPEICHER, Iraq – Infantrymen from 1st Battalion, 5th Cavalry Regiment, 2nd Advise and Assist Brigade, 1st Cavalry Division, drive their M2A3 Bradley Fighting Vehicle off of Memorial Range after zeroing the 25mm main gun and M240B machine gun during a live fire exercise in support of Operation New Dawn near Contingency Operating Base Speicher, Iraq, July 29, 2011. (U.S. Army photo by Sgt. Quentin Johnson, 2nd AAB PAO, 1st Cav. Div., USD – N)
CONTINGENCY OPERATING BASE SPEICHER, Iraq – Infantrymen from 1st Battalion, 5th Cavalry Regiment, 2nd Advise and Assist Brigade, 1st Cavalry Division, drive their M2A3 Bradley Fighting Vehicle off of Memorial Range after zeroing the 25mm main gun and M240B machine gun during a live fire exercise in support of Operation New Dawn near Contingency Operating Base Speicher, Iraq, July 29, 2011.
(U.S. Army photo by Sgt. Quentin Johnson, 2nd AAB PAO, 1st Cav. Div., USD – N)

M2 „Брадли  е основна бойна машина на пехотата на САЩ. Тя е кръстена в чест на ген. Омар Нелсън Брадли, един от главнокомандващите американската армия в Европа и Северна Африка през Втората световна война. При създаването й конструкторите са отчели както силните, така и слабите страни на съветската БМП-1 и на немската „Мардер“, за да постигнат максимална защита за екипажа и десанта и огнева мощ. Екипажът е от трима души, а в десантното отделение могат да се транспортират шестима пехотинци. От тази бойна машина са произведени близо 12 000 броя. Използвана е от американската армия във войните в Персийския залив, Ирак и Афганистан. Въоръжена е с 25-мм оръдие „Бушмастер“, 7,62-мм картечница М240С и противотанкови управляеми ракети „Тоу“.
Забележителното е, че оръдието е автоматично и може да води огън, както с единични изстрели,    така и на редове. Темпът на стрелба е средно от 100–200 изстрела в минута, като може да достигне 500 изстрела. Оръдието се захранва от две ленти, позволяващи бързо да се премине от един тип боеприпаси на друг, като целият запас е от 900 снаряда.

АРМАДИЛО[1]Армадило“ – машината на бъдещата европейска армия

Бронетранспортьорът  CV-90  „Армадило“ е разработен от европейски компании. Това не е БТР в буквалния смисъл, а модулно гъсенично шаси на база БМП CV-90, която е на въоръжение в няколко европейски армии. С нея „Армадило“ има общ корпус, силова установкаАРМАДИЛ[1] и ходова част. Разликата е в куполата.  Вместо нея е монтиран дистанционно управляем оръжеен модул „Лемур“ с 12,7-мм картечница „Браунинг“. Възможни са и варианти с 40-мм гранатомет, 25-мм сдвоено оръдие и 7,62-мм картечница. Демонтажът на купола е позволил да се усили бронезащитата на БТР-а чрез монтиране  на керамични модули и да се увеличи вътрешното пространство. Системата за управление и свръзка на „Армадило“ са проектирани според концепцията „пехотинец на бъдещето“. Противоминната защита съответства на най-високия стандарт на НАТО STANAG 4569. Машината издържа на взрив с еквивалент 10 кг тротил. Активната й защита е ефективна срещу противотанкови средства за близък бой, особено РПГ. Екипажът й е от трима души, превозва осем пехотинци. Тежи 27 т. Идеята е евентуално да стане бойно средство на бъдещата европейска армия.

„Пума“ е една от най-скъпитеpuma-[1]

Германските компании Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall доставиха БМП „Пума“ за МО на Германия. Германското военно ведомство поръча над 400 бр. Сумата по сделката е 3,1 млрд. евро. Новите бойни машини трябва да заменят в състава на въоръжените сили на Германия остарелите БМП „Мардер“, които са на въоръжение в Бундесвера от десетилетия.  БМП „Пума“ развива скорост до 70 км в час, а запасът от гориво на машината осигурява преход от 600 км.
Въоръжена с 30-мм оръдие, 5,56-мм картечници, противотанкови управляеми ракети Spike LR и гранатомети. KMW и Rheinmetall заедно с американската SAIC имат намерение да създадат вариант на Puma за армията на САЩ. Немските експерти отчетоха някой недостатъци на машината – голямо тегло, което затруднява транспортирането й по въздуха, а също така и височината на машината, а това е голям минус на бойното поле, защото е лесна мишена за огневите средства. Тя е по-висока от по-старите „Мардер“, руските БМП и танковете „Леопард“. Цената на „Пума“ е около $ 5 млн. и това я прави една от най-скъпите бойни машини на пехотата в света.

Мардер“ пробива дебела броня от 1 км

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAНемската бойна машина „Мардер“ е разработвана заедно с танка „Леопард” . Но последният е бил взет на въоръжение през 1963 г., а БМП – през 1969 г., три години по-късно от съветската БМП-1, приета на въоръжение през 1966 г. БМП е проектирана от същите фирми, които са създавали „Леопард” – Rheinmetall и Henschel-Werke.  На базата на шаси „Maрдер” е създадено цяло семейство бронирани машини: самоходна 120-мм минохвъргачка, командно-щабна машина, подвижен артилерийски наблюдателен пункт, самоходна радиолокационна станция за артилерийското разузнаване, бронирана ремонтно-евакуационна машина.
Корпусът на машината е заварен от стоманени листове. Предната броня осигурява защита от 20-мм снаряди. В двуместния брониран купол има установка с 20-мм автоматично оръдие и сдвоена с него 7,62-мм картечница.
Втора картечница със същия калибър е монтирана на въртяща се установка с дистанционно управление. Вместимостта на машината е 10 души – 7 десантчици и 3-ма членове на екипажа. Оръдието на „Мардер“ пробива с бронебойни подкалибрени снаряди броня дебела 20 мм на 1 км разстояние.marder5[1]

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани