Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО: Да се засили натискът върху Северна Корея – Алиансът реорганизира командната си структура

[post-views]
Започна редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

natoooВсички страни членки на НАТО споделят мнението за по-силен икономически натиск върху Пхенян. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при откриване от на срещата на военните министри на Алианса в Брюксел. Реорганизирането на командните структури на Алианса, киберсигурността и Афганистан са сред другите теми в дневния ред на срещата.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че натискът върху Пхенян, особено икономическият, е изключително необходим. Русия и Китай, като съседи на Северна Корея, имат ключова роля.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Натискът е единственият път към мира Нуждаем се от пълно и прозрачно прилагане на наложените от ООН санкции.  Северна Корея представлява глобална заплаха и изисква глобален отговор   

Очаква се военните министри да одобрят план за реорганизиране на командните структури на Алианса, за да може да посрещне по-ефективно да посрещне предизвикателствата на 21 век. Столтенберг се мотивира с постоянно променящата се среда на сигурност в Европа. Подобряването на киберсигурността и най-вече необходимостта интернет да попадне в обхвата на защитните мерки на Алианса, също е сред наболели теми за НАТО.
На срещната ще се направи и преглед на мисията на Алианса в Афганистан „Решителна подкрепа“ и превантивните действия срещу терористите от ИДИЛ, които са все по активни в страната. Военните министри ще подготвят срещата на върха на НАТО е през юли догодина. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани