Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО променя командната си структура – изпраща повече войски в Афганистан

[post-views]
Беларус, Афганистан и Китай във фокуса на военните и външните министри от НАТО

19-NATO-2

Съюзниците от НАТО подкрепиха плановете за обновяване на   командната структура на Алианса със създаването на два нови командни центъра – Атлантическо и логистично командване.   Военните министри решиха и да увеличат военнослужещите си в тренировъчната мисия  на Алианса „Решителна подкрепа“.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбелг коментира, че новата командна структура ще бъде основата на по-нататъшна работа на съюзниците.

Йенс Столтенберг – генерале секретар на НАТО:

„Атлантическото командване ще гарантира, че морските линии между Европа и Северна Америка ще останат свободни и сигурни, Това е от жизнено важно значение за нашия трансаталнтически алианс. Логистичният команден център ще подобри движението на военните ни сили из Европа. Това е начини за укрепване на логистичната функция в командната структура на НАТО.  

България беше представена от заместник министъра на отбраната Атанас Запрянов. В своето изказване той подчерта важността на предложената обща политическа рамка за балансирано и съгласувано прилагане на всички одобрени мерки и инициативи за изграждането на надежден и ефективен потенциал за възпиране и отбрана. Той изрази подкрепа за усилването на военноморските способности на НАТО, които са съществен инструмент за проектиране на стабилност в периферията на Алианса.
Военните министри обсъдиха и ситуацията в Афганистан, като преразгледаха постигнатите напредък до този момент, Те взеха решение да увелича и числеността на военослужещите в страната, които са част от тренировъчната мисия „Решителна Подкрепа“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани