Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великият Лъв се завърна от времето на безродието

[post-views]
Великият Лъв се завърна от времето на безродието

luvПаметните плочи на трите хиляди герои от Желязната дивизия ще бъдат поставени до края на 2018 г.
Една историческа несправедливост бе поправена. И това стана точно навръх Голяма Задушница, събота, 4 ноември 2017 г.  Паметникът на софийските полкове се завърна на своето истинско и оригинално място. Той е открит през 1934 г. от цар Борис Трети и е дело на кмета на София Иван Иванов, на тогавашната община и на военните организации, които са искали във всяко населено място на България да има войнишки паметници. През годините той претърпява промени и през Втората световна война при бомбардировките една от трите мемориални стени е разрушена, а през 1979 г. е окончателно премахнат заради строежа на НДК.
Имената на загиналите герои от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска пехотна дивизия във войните за национално освобождение и обединение отново ще бъдат поставени на паметни плочи в центъра на столицата, където са били и преди десетилетия, увериха от столичната община. От някогашния мемориал е оцеляла единствено статуята на гордия български лъв, която отново зае своето място след близо четири десетилетия. 
Възстановява се една правда, връща се онзи паметник, който беше унищожен в едни времена на безродие, времена, в които славните български войни за освобождение и обединение на поробените българи бяха наричани империалистически войни. Връщайки Великия лъв на неговото място, ние поправяме една несправедливост. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на официална церемония по откриването на възстановения паметник. 
Ще стане ясно на всички за какво се бори Българската армия след нейното създаване и за какво воюваха и за какво загиваха войниците от Българската армия, както и за какво воюваха и бяха увековечени загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Те загиваха по бранните полета на Балканите не заради идеологии, а за да осъществят заветите на Левски, че ние, българите, искаме да живеем свдободни в България, Тракия и Македония, подчерта военният министър. 
Дълго време в обществото ни течаха спорове относно това, дали трябва и къде да се постави този паметник. Днес се възстановява една историческа справедливост – точно там, където беше мястото на този паметник, отбеляза още Красимир Каракачанов. 
Това е свято и прекрасно място, където след време ще бъде възстановен отново паметникът на софийската Желязна дивизия. Това е паметник, който носеше честта, славата и достойнството на нашия народ. Най-после първата стъпка е направена, ще вървим напред, защото само така можем да осъществим нашите права на българщината. Това каза в словото си капитан далечно плаване Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство. По думите му трите хиляди имена, изписани на плочите, казват какво означава достойнство, героизъм и слава. Тези хора не мислеха за слава, а само за величието, достойнството и бъдещето – славното бъдеще на родината ни. Аз добре познавам този паметник в първоначалния му вид, припомни Илев и призова министъра на отбраната и кмета на София Йорданка Фандъкова, която също уважи тържеството, да направят всичко по силите си, за да може този паметник да бъде завършен до края на 2018 г. 
Цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на София, Комисията по отбрана към НС, Националния военно-исторически музей, БЧК, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, организацията на евреите в България „Шалом“. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани