Информационен център на Министерство на oтбраната

Митологията Распутин катастрофира

Cover_Rasputin_1Григорий Распутин e образ в историята на Русия с особено свойство – по него полепват всякакви фантазии и измишльотини. Митологизиращо кълбо – с разнородни послания 100 години след убийството му, събирателен силует, който сгъстява своята плътност, за да се превърне в магнетичен синоним на абсолютното зло. Книгата „Распутин и залезът на Романови“ на американския историк Дъглас Смит (издателство „Милениум“, превод на Татяна Чипева) е може би най-амбициозното изследване, чуждо на екзалтациите, което се стреми да отдели обективната истина от полипите на митологемите.

Биографии, романи и филми създават цели опуси за мистерията как Распутин се издига на власт, става довереник на руското императорско семейство и лечител на болния им син. С инструментите на науката и с хладнокръвието на американец Дъглас Смит успява да стъпи на фактите, проучвайки всички възможни източници. Отлюспва фантазиите и създава реалистичен портрет. Анализирани са солидни документи от архивите на 7 държави и Распутин се изправя с цялата си сложност – божи човек, миротворец, лоялен съветник, прелюбодеец, пияница…

Легендата за „лудия монах“ за развратния му живот сред висшето общество, за зловещото политическо влияние, според масовото мнение, е причина за падането на династията Романови и монархията. Книгата от 608 страници и множество илюстрации преобразява епохата, имперска Русия, катастрофата с болшевишката революция. „Най-пълното, точно и интересно изследване върху Распутин – единодушни са критиците зад Океана, – феноменален исторически труд, увлекателно четиво…“DSC_0229

Распутин не е бил крадец на коне. Не е показвал своя легендарно голям пенис след нощ на разгул в ресторант в Москва през 1915 година… Не би могъл да бъде биологичен баща на Алексей, единствения син и наследник на императора, както говорят слуховете. Не е и лечителят, помогнал според майката Александра с молитвите си за раждането на Алексей.

Авторът разопакова сензацията, за да създаде задълбочен документален труд – Распутин е продукт на времето си, когато са на мода хипнозата, хиромантията, телепатията. И императорското семейство не е имунизирано срещу това. Това търсене на „духовност“ съвпада с нарастващия страх от „тъмните сили“, които преследват Русия, където в началото на ХХ век назрява дълбока промяна.

Ето и откъс от книгата:
Владимир Джунковски хвърля голяма част от вината за явлението „Распутин” върху такива жени: „Ако в обществото ни имаше по-малко истерични и незадоволени жени, които търсят специални усещания… тогава распутиновците нямаше да имат никакво влияние.” Той обаче пропуска, че ако на жените в Петербург им се налага да търсят „специални усещания” извън домовете си, то съпрузите им носят голяма част от вината за това. В разговор с Шулгин един депутат от Думата обяснява обаянието на Распутин като естествен отговор на дамите от висшето общество, които търсят чувства, каквито „безличните” им съпрузи са неспособни да им предложат. И понеже търсенето на любовници сред мъжете от тяхната социална класа са досущ като съпрузите им… прибягват към мъже от други социални класи…”

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top