Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Румен Тодоров: Навъртяхме стотици хиляди километри заради ученията

[post-views]
Полковник Румен Тодоров: Навъртяхме стотици хиляди километри заради ученията

DSC00322_1Полковник Румен Тодоров е роден през 1963 г. Завършил е военното артилерийско училище в Шумен, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „Финанси”, стратегическия курс на ВА „Георги Ст. Раковски” и специализации във ВИПОНД на МВР в София. Служил е във военни формирования на Българската армия от 1985 до 1992 г. От юни 1992 г. е във Военна полиция – Пловдив, където е заемал длъжности от командир на отделение до заместник-директор. От 1 ноември т.г. е назначен за директор на Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, и е повишен в звание полковник.

– Да ви са честити новата длъжност и новото звание, господин полковник. Съвпадение ли е, че това се случи около Празника на Военна полиция – 5 ноември?
– На 1 ноември е подписана заповедта на министъра на отбраната на Република България. Встъпването ми в длъжност стана ден преди Празника на Военна полиция, тъй като на 5 октомври се пенсионира предишният директор полковник Теодор Чолев.

– Как приемате назначението ви за директор на РС „Военна полиция” – Пловдив?
– Приемам новата ми длъжност с чувство на отговорност. Това доверие ми е гласувано от страна на ръководството на Министерството на отбраната и от страна на директора на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов. От мен се очаква да изпълнявам задълженията си в един труден момент и за Службата, и за Министерството. Проблемите са свързани както с усложнената среда за сигурност, така и с недостатъчното финансиране и подготовката на кадрите.

– Помага ли ви опитът от службата като офицер във военните формирования?
– Аз съм започнал офицерската си служба през 1985 г. като командир на взвод. И до 1991 г., включително, бях последователно командир на зенитна батарея, помощник-началник щаб и началник-щаб на дивизион, командир на дивизион и началник ПВО на мотострелкови полк. Този опит наистина е много полезен за мен.

– На какви длъжности сте били във Военна полиция?
– След конкурс постъпих във Военна полиция – Пловдив, на 1 юни 1992 г. Може да се каже, че съм преминал през всичките длъжности. Бил съм началник на патрул, началник на група, началник на сектор, началник на отдел и заместник-директор на Регионалната служба. Работил съм и в двата отдела – „Контрол и охрана” и „Разкриване на престъпления”.

– С какво ви обогати мисията зад граница?
– През 2008 г. участвах в мисията в Афганистан като национален офицер за връзка на Военната полиция с IMP и отговарях за осигуряването на българския контингент на летище „Кандахар”. Опитът, който придобих там при работата в международна среда и използването на стандартните оперативни процедури, е изключително ценен за мен и ми помага в ежедневната дейност. Взаимодействах с колеги от САЩ, Холандия, Канада и други държави. Командир ми беше канадски полковник.

– Зоната за отговорност на Регионалната служба обхваща 6 области – Пловдивска, Старозагорска, Хасковска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. Стигат ли ви ресурсите за вашата дейност, още повече че в този голям район се намират немалко военни формирования?
– През тази година ще бъдат изготвени заявки за нова автомобилна техника, тъй като старата вече е амортизирана и за част от нея не е рентабилно да се влагат средства за ремонт. През периода от началото на март до октомври, включително, изпълнихме много задачи и бяха навъртени стотици хиляди километра за осигуряване на всички учения, и то не само в нашата зона за отговорност. Извършени бяха ескорти и охрана в цялата страна.

– Окомплектовани ли сте с личен състав?
– Имаме некомплект, въпреки че през 2016  и 2017 г. се работи  усилено в тази насока. Хората ни са доста натоварени. Подбираме кадрите си както от армията, така и от лица, завършили граждански училища, след което те преминават начална военна и специализирана военнополицейска подготовка в Учебния център на Службата. Миналата година проведохме такъв конкурс, аз бях председател на комисията. Бяха назначени 6 нови служители, млади хора, както се казва –  „с ентусиазъм в погледа и желание за работа”.

– Има ли още нарушения при квартирните и пътните пари?
– Тези нарушения продължават, но не са толкова чести, както по-рано. Възстановени са около 40 000 лв. за 2017 г. в бюджета на МО. Част от нашата работа е да предотвратяваме изтичането на финансови средства от структурите на Министерството на отбраната. Ако се направи една оценка – какво сме предотвратили и възстановили и не сме допуснали да бъдат нанесени щети от квартирни, от глоби и актове, ще се види, че сумата не е никак малка.

– Към края на годината сме. Може ли да откроите най-важните ви задачи за годината?
– Задачите бяха много, но бих откроил участието на Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, в съвместните българско-американски подготовки „Тракийска пролет” и „Тракийски орел”, както и многонационалното учение Saber Guardian. Сформирана бе Група за реакция по противодействие на  терористични заплахи. Тя бе създадена със заповед на бригаден генерал Сертов. Тази група подпомагаше силите на МВР при безредиците в бежанския лагер в Харманли.

– Какво е взаимодействието ви с Военноокръжна прокуратура – Пловдив?
– С Военноокръжната прокуратура – Пловдив, и нейния административен ръководител полковник Димо Бъчваров имаме традиционно добри взаимоотношения още от създаването на Военната полиция. Разбира се, продължаваме усилията си в тази насока, защото имаме обща цел – борбата с престъпността в Българската армия.

Овации за демонстрациите
DSC00359При честването на Празника на Военна полиция – 5 ноември, полковник Румен Тодоров прочете заповеди, с които се повишават в звание капитан Мирослава Събева, старши лейтенант Боряна Йовчева и лейтенант Антония Йорданова. Със заповед на директора на Служба „Военна полиция” с грамоти бяха наградени майор Калоян Рашков, лейтенантите Данаил Ласков и лейтенант Светлин Пеев. В района на Регионалната служба бе организиран Ден на отворени врати. Присъствието на ученици от гимназии в Пловдив бе всъщност като комплексно занятие по заявка на Военно окръжие – Пловдив.
Показани бяха бронирана техника и различни образци стрелково оръжие и оборудване. Учениците наблюдаваха с голям интерес динамичния показ. Извършена бе демонстрация на охрана на ВИП лице и нападение над него. След това бе заловен престъпник, движещ се с автомобил. Накрая присъстващите възнаградиха военните полицаи с възторжени ръкопляскания и овации и си направиха снимки с тях.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани