Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белград и Киев се скараха заради Москва

[post-views]
Сърбия получи 4 МиГ-29 от Беларус

serbiaДипломатически скандал избухна между Сърбия и Украйна, съобщиха медиите в двете страни. До изострянето на отношенията помежду им се стигна след размяната на взаимни обвинения за участието на сръбски наемници в сраженията в Донбас на страната на проруските бунтовници и на украинци на страната на хърватските сили по време на войните в бивша Югославия.
Първоначално украинският посланик в Белград Олександер Александрович заяви в интервю за „Болкан инсайт“, че Русия обучава сръбски наемници за избиването на украинци. „Тя използва сръбски екстремисти при опита за преврат в Черна гора и за стимулиране на сепаратизма в Република Сръбска и в Босна и Херцеговина. Русия използва сръбския фактор за дестабилизацията на Република Македония“, каза още той. Според него Москва играе голяма роля за противоречията между косовските сърби и косовските албанци. „Русия продава самолети на Сърбия, за да създаде напрежение в отношенията й с Хърватия“, смята Александрович. „Владимир Путин въобще не е загрижен за съдбата на Сърбия. Той просто използва Сърбия за създаването на хаос и предизвикването на нови войни на Балканите“, подчерта Олександер Александрович.
В сряда стана ясно, че Александрович е бил извикан в Киев за консултации с външния министър Павло Климкин. Двамата „обсъдили двустранните отношения и участието на сръбски наемници в Донбас, в източната част на Украйна“, се казва в официално съобщение на украинското Министерство на външните работи. Малко по-късно пък стана ясно, че сръбският министър на външните работи Ивица Дачич е извикал на свой ред за консултации в Белград сръбския посланик в Киев Раде Булатович. МВнР в Белград заяви, че Сърбия няма да позволи да търпи щети в отношения, които не я засягат пряко.

ПОЗИЦИЯ

От началото на украинската криза Сърбия на няколко пъти съобщи, че зачита териториалната цялост на Украйна и предприе конкретни мерки срещу участието на сръбски граждани в бойни действия в чужбина, включително и в Украйна, се казва в съобщение на сръбското МВнР. Ивица Дачич се оплака от липсата на реакция от Киев „за участието на украински наемници при извършването на престъпления, заедно с хърватските сили, срещу сръбския народ в Хърватия“. „За разлика от Сърбия, Украйна не осъди тези действия“, пише още в съобщението от Белград.

Източник: в. Сега

Най-ново

Единична публикация

Избрани