Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България с дебют на световно за военни по крос кънтри

[post-views]

Полковник Венелин Дерибеев, Балатонакаратя, Унгария

20171105_102330_HDRОт 3 до 7 ноември в унгарския град Балатонакаратя се проведе 57-ото Световно военно първенство по крос в пресечена местност с препятствия. Това състезание бе дебютно за наши представители. Досега представителен отбор от Въоръжените сили на Република България не е вземал участия в такъв шампионат, но с оглед военноприложния му характер се взе решение за родно представяне в него.

В шампионата стартираха военнослужещи от 28 държави. В състава на нашия отбор бяха включени националните ни военни шампиони от първенствата по лека атлетика и военен трибой през изминалите две години.

Дисциплините, в които се проведе състезанието, бяха 11,5 км дълъг крос за мъже и 5 км къс крос за мъже и жени. В допълнение на дистанциите бяха изградени 3 пясъчни препятствия от по 20 м, 2 препятствия с височина 50 см и дължина от 2 м, както и 2 водни препятствия с дължина 4 м.

Състезанието започна с дисциплината дълъг крос – мъже. От стартиралите 21 отбора нашите представители заеха 19 място. В индивидуалното класиране най- добрият ни състезател в отбора капитан Илия Куцаров, който е национален шампион по маратон, зае 50 място с време 38.50 мин. Шампион стана Али Герин от Алжир с време 35.10 мин.

В следващата дисциплина 5 км крос – мъже, от стартиралите 20 отбора нашите представители заеха 15-о място. Като отново най-добре се представи капитан Илия Куцаров и с време 15.29 мин зае 39-о място. Шампион в дисциплината стана Джилали Бедрани от Франция с 13.27 мин.

В кроса от 5 км при жените стартираха 18 отбора. Нашите дами заеха 13-о място. Като най-добре се представи мл. с-т Даниела Йорданова, която с време 19.16 мин зае 48-о място. Шампионка пък е Роксана Бирча от Румъния с време 15.28 мин.

Гледайки резултатите, прибързано може да се каже, че представянето ни е незадоволително. Но имайки предвид, че нашите редови военнослужещи се изправиха срещу професионални спортисти в тази дисциплина и трасе от този род се изпробва за първи път, бихме могли да заключим, че то е добро.

Още повече че съставът на нашия отбор не е случаен, а участниците в него са доказали се спортисти в коронни дисциплини.

Можем да направим извод, че, изхождайки от изграждането на военноприложни способности у военнослужещите, са необходими организиране и провеждане на състезания от този род на национално ниво. С това ще се издигнат нивото на представяне на военния спорт и авторитетът на Българската армия на международния спортен терен.

 

Най-ново

Избрани