Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десет години „Спартан”-ът лети наблизо и надалече

[post-views]
Десет години „Спартан”-ът  лети наблизо и надалече

1-SPARTAN-1Десетата годишнина от приемането на въоръжение в Българската армия на транспортния самолет С-27J „Спартан” беше тържествено отбелязана в Централния военен клуб. Самолетът е приет на въоръжение в 16-а транспортна авиогрупа и е доставен от Италия по проекта на правителството „Закупуване на нови транспортни самолети”. 
Този проект е предвиждал първоначално доставка на 8 самолета, но впоследствие договорът с италианската фирма производител е редуциран до три самолета, което, естествено, намалява и цената на покупката. Така или иначе, България се сдобива с нов военнотранспортен самолет. 
В доклада си пред препълнената зала „Тържествена” командирът на 16-а транспортна авиогрупа към българските ВВС полковник Пейчо Пейчев очерта богатата и разнообразна история на новите транспортни самолети. Те извършват бойни полети, като участват в множество национални и международни учения, тренировки  и подготовки. В ученията „Спартан”-ите извършват транспортиране на техника, въоръжение и личен състав, десантиране на парашутисти, полети на малки и пределно малки височини. Участват в обучения на летци от съюзнически държави. Те спечелиха доверието и на европейската военна транспортна авиация, която вече редовно тренира у нас. 
Тези самолети изпълниха стотици задачи за превоз на ранени и пострадали български и чуждестранни граждани, за органи за трансплантация, за нуждите на държавни, правителствени и неправителствени структури и организации, за осигуряване на нашите контингенти зад граница.
В края на изложението си полк. Пейчев отбеляза, че изпълнението на първия договор за Интегрирана логистична поддръжка (ИЛП) е приключил на 21 март 2017 г. и за съжаление все още няма реални стъпки за подписване на втори договор за ИЛП, което се отразява изключително негативно върху поддържането на летателната годност на самолетите и воденето на ритмична учебно-бойна подготовка, както и за носенето на дежурството за аварийно-спасителни операции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани