Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради декларацията за независимост върховният съд наказа членове на каталунския парламент

[post-views]
Заради декларацията за независимост върховният съд наказа членове на каталунския парламент

kataluniaИспанският върховен съд задържа председателя на разпуснатия каталунски парламент – Карме Форкадел, която забави плащането на гаранцията си. Тя остана в ареста по-малко от 24 часа, след като защитата ѝ успя да събере и внесе в съда дължимата сума от 150 хиляди евро. Целият ръководен състав на каталунския законодателен орган беше осъден за отцепничество, бунт и злоупотреба с публични средства.
Лидерите на местния парламент бяха осъдени заради приетата от депутатите декларация за независимост на Каталуния. В заключението на съда се посочва, че никой от обвиняемите няма да заема политически длъжности в бъдеще,  а тези, които все пак останат активни, ще трябва да спазват стриктно зададената конституционна рамка.
Като най-висш служител, уволненият председател на законодателния орган Карме Форкадел получи най-тежката присъда. Върховният съд освободи веднага петимата ѝ следствени колеги, като за един от депутатите дори не бе поискана гаранция. Депутатите, които все още се ползват с имунитет, бяха изправени пред най-висшата съдебна инстанция в Испания, която се се оказа много по-благосклонна от Националния съд, който миналата седмица нареди задържане на всички сепаратистки лидери.
Решението на съда поляризира още повече мненията в страната.

Естер Капела – депутат:

„Причините в случая не са законови, а политически. Престъплението, в което са обвинени, и в частност Карме Форкадел, е че са позволили политическия дебат на парламентарното мнозинство, което беше демократично избрано на 27 септември.“

Игнасио Гонсалес Вега – говорител на асоциация „Съдии за демокрация“

„Мерките са по-меки от тези на Националния съд и в този смисъл съответстват в много по-висока степен на издадените от нас препоръки за спазване на правата. Изглежда Върховният съд наистина зачита принципа за свобода, който е общо правило.“

Припомняме, че по-рано Испанският конституционен съд обяви за незаконна декларацията за независимостта на Каталуния, а испанското правителство наложи контрола си над автономната област, в която на 21 декември ще има предсрочни парламентарни избори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани