Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Качествено френско кино на Киномания 2017

[post-views]
Качествено френско кино на Киномания 2017

Cessez-le-feu 1Страст и очарование излъчват френските филми на тазгодишната Киномания. Началото ще даде „Прекратяване на огъня” на 17 ноември в „Люмиер Лидл”, а режисьорът Еманюел Куркол е специален гост на откриването.
Няколко заглавия са свързани със знаменити творци: „Гоген – Пътуване до Таити” на Едуар Делюк с участие на Венсан Касел в ролята на големия художник; „Роден” с режисьор Жак Доайон – за живота на легендарния скулптор; „Далида” на Лиса Асуелос –  пресъздава трагиката на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години, както и „Джанго” – за популярния джаз китарист и композитор Джанго Райнхард и борбата му в окупираната от фашисти Франция през 1943 г.

Сред заглавията е и филм за пионерите на киното – братята Огюст и Луи Люмиер. Артистичният директор на фестивала в Кан – Тиери Фремо, селектира и коментира по неподражаем начин най-значимите сред съхранените филми на двамата братя. „Люмиер” е не толкова документален, а 90-минутна компилация, която обхваща близо 1500 филма.
Ненадминатата Изабел Юпер ще видим в „Мадам Хайд” на режисьора Серж Бозон. Изпълнен с ексцентричен комизъм трилър – той е импровизация върху популярния сюжет за доктор Джекил и г-н Хайд, но с изненади.

Юпер получава награда за най-добра актриса на фестивала в Локарно.

Lumiere! 2Марион Котийар  пък ще ни очарова във филма на режисьора и актьор Гийом Кане – „Рокендрол”. Заедно с Кане играят самите себе си в неистова сатира за светския живот и неговите нелепи изисквания към публичните изяви и имиджа.

Котийар ще видим и в „Призраците на Исмаел”, въплътена в мистериозната Карлота – съпруга на кинорежисьор (в ролята Матийо Амалрик), изчезнала преди 21 години. Тя внезапно се появява и внася смут в спокойния живот на мъжа си и приятелката му Силвия (Шарлот Гензбур). Играта на трите звезди е най-голямото богатство на този еротичен film noir.

„В легло с Виктория” с режисьор и сценарист Жюстин Трие ни пренася в разхвърляния живот на 30-годишна разведена адвокатка с две деца, на ръба на нервна криза. Романтична комедия, но с проникновена женска нотка, човечност и автентична атмосфера.

„Момичето от Брест” е гневен филм – истинска история за дългата борба на една жена да бъде приета на сериозно при сблъсъка си с фармацевтичната индустрия. Филмът е заснет по бестселъра „Медиатор 150 мг”, а режисьор на продукцията е Еманюел Берко.

„Сто и двадесет удара в минута” е трогателна почит на политическия активизъм. Робен Кампийо, режисьор на продукцията, представя случилото се през 90-те години с парижката група активисти ACT UP, чиято мисия е да привлече общественото внимание към болните от СПИН.

Във Фестивала на френския филм е предвидено специално събитие. Спектакълът „Лодката на влюбените” обединява кино и концерт. Създаден е през август 2007 г. за фестивала в Аоста Strade del Cinema. Комбинацията между ням филм на голям автор в историята на европейското кино – Жан Епщайн, хора „Големите български гласове”, водени от Илия Михайлов, и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан, впечатлява публиката и е определено като събитие от европейски мащаб.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани