Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Краен срок: ЕК даде две седмици на Великобритания за Брекзит

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexitВеликобритания има две седмици да отговори на ЕС как ще се уредят финансовите сметките между двете страни. Това заяви главният преговарящ на ЕК Мишел Барние след шестия кръг от преговорите с британския му колега Дейвид Дейвис в Брюксел. Макар да има напредък по преговорите за Брекзит, той не е достатъчен да започне втората фаза – договарянето на ново търговско споразумение, посочи Барние.
Както се и очакваше последният кръг от преговори завърши без значителен напредък. Изчистването на сметките или цената, която Великобритания трябва да плати за напускането си,   изглежда непреодолимо предизвикателство.
Без решаването на спора Лондон може да изпусне последния си шанс за тази година да започне преговори по бъдещето търговско споразумение с ЕС, след излизането си от блока.
След две седмици Европейският съвет, който може да вземе подобно решение, се събира за последно. Следващата дата е чак през март догодина.
Затова и главният преговарящ на ЕК Мишел Барние заяви, че сега е моментът двете страни да намерят бързо решение.
Междувременно британският премиер Тереза Мей внесе проектозакон, с който иска да узакони датата за излизането на Великобритания от ЕС. Текстът мина на първо четене и предвижда това да стане в 23:00 часа на 29 март 2019г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани