Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наш екип в Корея прави олимпийските писти

[post-views]
Наш екип в Корея прави  олимпийските писти


stefanov i gi4evОстанаха едва три месеца до началото на зимните олимпийски игри, а вече започнаха не само да се приемат, но и да се удвояват залози за победителите и медалистите в отделните спортове и техните дисциплини.

Преди дни авторитетен британски анализатор дори „със сигурност“ предвиди бронзов медал за Радослав Янков в паралелния гигантски слалом. Разбира се, роденият в Чепеларе сноубордист и неговата колежка в същия спорт Александра Жекова се очертават към днешна дата като най-големите фаворити на България за предно класиране. Разбира се, не трябва да пренебрегваме това, което правят момчетата от мъжкия национален тим по биатлон. Краси Анев и Валдо Илиев са част от тима и на Българската армия, а след успехите на военните игри преди десет месеца в Сочи сега те ще се опитат при добро стечение на обстоятелствата да направят пробив и в Пьончанг.

Досега България може да се похвали с пет медала от зимни олимпийски игри. Пътят проправи Иван Лебанов в ски бягането на олимпиадата в Лейк Плесид през 1980 г., след това дойдоха върхът с титлата на Катя Дафовска от Нагано през 1998 г., бронзът на Ирина Никулчина през 2002 г. в Солт Лейк Сити, за да стигнем до трите отличия – два сребърни и бронзов в шорттрека на Евгения Раданова, спечелени съответно през 2002 и 2006 г.

В момента се избистрят отборите в отделните спортове, като се очаква в началото на януари съставът на делегацията ни да бъде ясен в пълен вид. Все пак всичко може да се случи в последния момент, но както се очертава БФСки ще има, както винаги, най-много представители, но в годините освен на шорттрека се радвахме и на представители във фигурното пързаляне, че дори и в бобслея.

В алпийските ски ще имаме двама представители, да се надяваме, че в скоковете квота ще спечели Влади Зографски. Бившият алпиец Никола Чонгаров пък е на крачка да стане първият български олимпиец в ски кроса.

Има обаче сигурни български участници на игрите в Република Корея. Валентин Стефанов за втора поредна олимпиада ще е директор на трасетата в алпийските стартове на мъжете. Той се справи отлично с тази задача в Сочи и сега прави същото и по склоновете на азиатската държава. Към него малко преди началото на игрите ще се присъедини и неговият син Виктор Гичев, който пък отговаря от години за трасетата на големите състезания, които организира Българската федерация по ски. Вероятно ще има още няколко българи в техническия екип на Стефанов, които също ще се грижат за пистите. Това е огромно признание за българския ски спорт и за родната федерация, организирала през последните десет години редица успешни състезания от календара на световните купи по ски алпийски дисциплини и сноуборд. През януари Банско отново ще е домакин на старт за Големия кристален глобус в сноуборда, като се очаква това състезание да бъде генерална репетиция преди олимпийските стартове.

Александър Кирилов

Най-ново

Единична публикация

Избрани