Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почит за капитан Георги Купов – легендарният командир

[post-views]
Почит за  капитан Георги Купов – легендарният командир

1Традиционно в навечерието на честването на първата бляскава  българска морска победа между 7 и 8 ноември 1912 г. отбелязваме паметта на хората, които стоят зад нея. И на първо място това е капитан I ранг Георги Купов, командирът на „Дръзки“. Торпедоносецът маневрира точно А успява да улучи и изведе от строя най-големия кораб на турския флот. Така се ликвидира опасността, надвиснала над България. Това припомни командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев по време на честването на годишнината на героя от Балканската война, която се проведе на гроба му в Централните софийски гробища.

За нас тази победа означава, че малкият български флот може да изпълни своите задачи независимо от превъзходството на противника. По това време то е 1 към 67 в полза на турския. Командирът на „Хамидие“ само преди няколко седмици – на 15 октомври, изпраща послание до кмета на Варна да обяви града за отворен и да се предаде, защото малките кораби, които се намирали във Варна, не могат да се противопоставят на турската мощ. Колко горчиво е трябвало да си научи урока, че не трябва да се подценява българският дух, каза контраадмирал Петев.

За нас е изключително важно да съхраним този дух, което е факт, и благодарение на това сега фрегатата „Дръзки“ изпълнява задачи в Средиземно море в състава на постоянната корабна група на НАТО и участва в операция на Алианса по борба с тероризма в Средиземно море. Тоест, ние отново имаме възможност да се похвалим и да се гордеем с това, което българските моряци правят за България. Нека да не забравяме, че капитан I ранг Купов е оставил и друг завет. Той е ревностен радетел на българската идея, че морето и р. Дунав са източник на просперитет и икономически напредък на България, каза още командирът на ВМС.

2
„Дръзки“ по време на действията си през Балканската война.
Един флот става велик тогава, когато велики хора служат в него. Вярата и преданността към родината превръща българските военнослужещи в лъвове тогава, когато трябва да защитят родната земя, подчерта контраадмирал Петев и припомни, че четиримата торпедоносци през Балканската война под командването на капитан I ранг Димитър Добрев  излизат в морето, за да изпълнят бойна задача. Така  те разбиват мита за непобедимостта на турския флот и прекъсват комуникациите им. Така се отстоява свободата на българските брегове.

От стратегическа гледна точка нашите офицери показват, че знаят как да воюват. Те познават добре стратегията на военноморската наука тогава. От оперативна гледна точка е важно мястото на тази победа. Тя е равна по  значение с победите на българското оръжие край Лозенград и Одрин. Точно на 3 ноември за първи път устремът на армията ни е спрян при Чаталджа. От 5 октомври за един месец войниците ни преминават в отбрана. Така се формира мнението дали не идва прелом във войната.4

От тактическа гледна точка виждаме гениално решение на нашите моряци. Торпедоносците излизат съвместно, но самостоятелно влизат в атака. За много чужди наблюдатели това изглежда самоубийствено. Българските кораби са твърде близо до противника, но любовта към морето дава сили и смелост на моряците. Тези победи не идват от само себе си. Зад тях стоят личности и такъв е капитан I ранг Купов, отбеляза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани