Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирия обяви победа над ИДИЛ – Правителствените сили превзеха последния бастион на джихадистите

[post-views]
Ново напрежение  между Израел и Сирия

siria israelСирийската армия и съюзницитe си върнаха контрола над град Албу Камал, който беше последният голям бастион на джихадисткото движение на територията на страната. Военните определиха успеха, като окончателна победа над терористичното движение в Сирия.
Финалната фаза на операцията по освобождаването на град Албу Камал започна в сряда вечерта срещу четвъртък. След тежки боеве правителствените сили успяха да влязат в центъра на града и да изтласкат бойците на ИДИЛ в пустинята.
Сирийската армия съобщава, че основният фокус на военните действия е върху прочистването на малките населени места около града от терористите.
До бързия успех на операцията се стигна, след като по-рано през седмицата сирийските правителствени сили успяха да се свържат с иракската армия, която си върна граничния град Ал Каим. С това реално беше възстановена границата между двете страни, която ИДИЛ заличи при създаването на Халифата си през 2014г
Реално т.нар Ислямска държава спря да съществува, след като загуби столицата си – сирийския град Ракка и най-голямото населено място под неин контрол – иракския град Мосул.
Независимо от това световните разузнавателни служби предупреждават, че терористичната мрежа, все още има капацитета да провежда смъртоносни терористични нападения.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани