Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелба и кормуване определиха най-добрия военен полицай

[post-views]
Стрелба и кормуване определиха най-добрия военен полицай

  Професионалният празник на Военна полиция – 5 ноември, бе отбелязан 2 дни по-рано на служебния полигон с национално състезание.  Участваха военнослужещи от всички регионални служби в цялата страна – от отдел „Контрол” и „Охрана”. Професионализмът им беше оценяван в два етапа: на стрелбището – за  точна стрелба, и на служебния полигон – за майсторско кормуване на автомобил.

IMG_1065
На стрелбището насаме срещу мишената.
Ето как старшина Калоян Карагеоргиев, отговорник на стрелбището, който съвместно с преподавателя по огнева подготовка Иван Кехайов създадоха организацията за стрелбите, характеризира критериите, мотивацията и постигнатото. „Важно е сами състезателите да преценят какъв резултат са постигнали – добър или не. Да се догони по-доброто ниво.” Според старшината резултатите и подготовката са добри. Всяка регионална служба има различен вид стрелбище. Тук е трябвало да опознаят осветлението, дистанцията – обстановката е друга. „За 2 дена с 2 тренировки се справиха много добре. Надявам се догодина резултатите да са по-добри…”, допълни той. Дистанцията е от 25 м. Набират се максимум 30 точки, мишената – класическа за военни № 4. Три пробни изстрела, следват 3 – за неограничено време. При еднакви резултати – следва „пристрелка” от още 3 изстрела.
Няма равен резултат, някой надделява. Полигонът на автомобилното състезание е обграден от колеги военни край парапетите. На асфалта са подредени конусовидните ориентири. Задачата е слалом – в движение на заден ход, гарираш перпендикулярно в тесен правоъгълник. Остър завой, зигзаг през конуси и отново перпендикулярно паркиране. Майсторското паркиране е да се вкара автомобилът без маневра. Има и скоростна отсечка. Регламентът не е лесен. Състезателят подготвя автомобила – огледала, колани, волан, седалка. Пробягва трасето – секундите са решаващи, трябва да се качи, да запали фаровете, да сложи колана, да тръгне. За бутнат или отместен конус са 20 сек наказателно време.

IMG_1153Стартира пловдивският дългогодишен полицай старшина Пенчо Митков. Следваха го  ст. сержант Боян Маринов от същия град, сержант Иван Петков от София, старшина II степен Димитър Фандъков от Сливен с „първия ретро автомобил”, както обяви спикерът. Бил без хидравлика. Невинаги бързото каране обаче води до успех. Съгражданинът му редник Николай Стойчев също за съжаление бутна конус. Амбицирани бяха двамата представители на Варна – младши сержантите Стоян Атанасов и Иво Димитров. Напрежението на публиката нарастна, но тя беше толерантна – даде овации и подкрепа за всеки състезател независимо чий град представя. Военни, цивилни, деца, охранители – всички бяха запалени от адреналина на състезателите и реагираха с аплодисменти, възклицания или гръмогласни съвети.
Надделя най-добрият – победи мл. сержант Александър Дамянов от Регионална служба на ВП София. Втори е старшина Пенчо Митков от служба Военна полиция в Пловдив, а трето място зае мл. сержант Стоян Атанасов от Регионалната служба във Варна. Ето как  победителят оцени своето постижение:
– Най-трудното е майсторското шофиране – за първи път се явявам на такова състезание, адреналинът е много. И старанието. Най-трудно е първото паркиране назад. Не съм го тренирал. Случи се по интуиция – каквото сме правили тук на тренировките. Майсторството да шофираш е далеч от представата от екшън-филмите. Зависи от работата на терен, от обучението вътре и извън оградите на Регионалната служба. Постиженията зависят от ръководството, професионализма на моите преки началници – както ме обучават, такива успехи ще имам…
Според бригаден генерал Борислав Сертов, директор на служба Военна полиция, състезанието е традиционно. Вече не се казва „Военен полицай на годината”, а като знак на уважение към всички отдели – състезание по майсторско шофиране и стрелба.  Участват служители от отделите „Контрол” и „Охрана”. „Доволен съм, на състезанието се вижда приемственост между стари и нови служители. Младите момчета, започнали скоро службата, буквално „крадат” занаята  от по-добрите и по-опитните…”

IMG_1257
Бригаден генерал Борислав Сертов награждава победителят мл. сержант Александър Дамянов.
Според бригаден генерал Сертов професионалният празник е започнал още с изявата на 31 октомври – показна демонстрация пред публика в община Нови Искър. Приета изключително радушно, може да даде представа на обикновения човек за спецификата на работа в  служба Военна полиция.
Другата голяма задача пред службата  генералът определи – българското председателство на ЕС.
Основната отговорност е на МВР. „Но ние сме подготвени – ако ни се иска да окажем съдействие, да го направим. Още в началото на годината заявих, че подготовката ще бъде акцент. С усилията на цялото ръководство на службата започнахме обучение на кадрите ни в академията на МВР. Оперативният състав, хората, които управляват ескортиращи автомобили, се обучават – в момента тече курс в Националната служба за охрана. В нашия учебен център бяха изготвени актуални програми за обучение с актуални теми и въпроси…”
На тържествен строй след състезанието бригаден генерал Сертов награди военнослужещи и цивилни  от служба Военна полиция по повод празника за „постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения” с обявяване на благодарност. Обяви и с негова заповед повишаване в звание на изявени военнослужещи от службата.
Предметни награди бинокъл и сувенирен нож бяха връчени и по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на военнослужещи от Военна полиция за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и за заслуги към отбраната на страната. В заключение пред личния състав бригаден генерал Сертов заяви: „Нашето взаимодействие със службите в МВР, в Националната служба за охрана, с колегите от ДАНС е все по-добро. Сътрудничим си и се обучаваме заедно. Ако искаме да бъдем добри в ескортирането на ВИП лица, е нормално да бъдем обучавани от най-добрите в тази дейност – Националната служба за отбрана. Ако искаме да подготвим качествени оперативни работници, които разкриват престъпления, е нормално те да бъдат обучавани в Академията на МВР…”

Според него изпращаме успешна година. Създадени са добри условия за работа. Добра техника, нормални заплати. „Имате закон, имате правилник, които са зад вас, пазят ви, осигуряват ви така нужното спокойствие и авторитет на улицата, на полето, на бариерата. Разследвайки престъпления, да знаете – законът ви пази, той е зад вас. Необходимо е да си вършите работата така, както пише в щата на длъжностните характеристики. И това е всичко.”

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани