Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военно учение край бреговете на Южна Корея – участват армиите на Южна Корея, Япония и САЩ

[post-views]

korabi-nato2Нов пик достигна напрежението между САЩ и Северна Корея. Причината този път е съвместно военноморско учение на американската, южнокорейската и японската армии в западната част на Тихия океан, край бреговете на Корейския полуостров.
Дори 12-дневната обиколка на американския президент Доналд Тръмп в Югоизточна Азия не успокои духовете. И докато войната на думи между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун продължава, американските военни „показват мускули“ в района на Тихия океан. Три американски атомни самолетоносача и редица други кораби, предназначени за противовъздушна отбрана и морско наблюдение участват в учебните маневри.

контраадмирал Грегъри Харис – командир на група самолетоносачи от американските ВМС:

„Гледайки какво се случва по света, подобно съобщение няма да навреди на никого. САЩ имат уникалната способност да осъществят подобно развръщане на въоръжена сила, само за да демонстрират на околните, че подобни въоръжени способности съществуват, ако има нужда от тях. Искаме да уверим съюзниците и партньорите в региона, че ги подкрепяме, както го правим вече седемдесет години и ще продължим да го правим и през следващите седемдесет.“

Това е най-мащабното американско учение в региона за последното десетилетие, а Северна Корея го описа като „възможно най-лошия развой на събитията“ и внесе официално оплакване към ООН. Според Пхенян Вашингтон излишно нагнетява напрежението и с разполагането на ядрена военна техника провокира надпревара във въоръжаването.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани