Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Илияна Йотова: В следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагането на албанския Закон за защита на националните малцинства

[post-views]
Йотова и дипломатки заедно срещу насилието в училище

IOTOVAВ следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагането на албанския Закон за защита на националните малцинства, каза пред журналисти в Тирана вицепрезидентът Илияна Йотова, след като разговаря днес с президента, с председателя на парламента и с премиера на Албания.
Йотова коментира, че на трите срещи от най-високо ниво е получила уверение, че това не е само един закон за защита на малцинствата. В следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагането му, така че в максимална степен да бъдат защитени всички права на малцинствата, такива, каквито ги познаваме по европейското законодателство, такива, каквито, както подчертаха на тези срещи, Албания винаги е имала като отношение към своите малцинства, посочи вицепрезидентът Йотова.
Същевременно тя коментира, че сме в началото на много дълъг процес и на много работа, защото за първи път българското национално малцинство ще има тези права. За мен беше много важно днес да получа гаранции за това, че ще се изучава български език в местата, където има достатъчен брой деца, с по-компактно население от български произход. Ще се разработват механизми за включването на български език в средното училище, а не само в съботно-неделните училища, такива, каквито ги познаваме по нашата образователна система, за да се затвори веригата, посочи Йотова.
Наскоро албанският парламент прие нов закон, отнасящ се до защитата на правата на малцинствата в страната. Именно в този закон е включено и българското малцинство, за което българската страна изразяваше своите притеснения.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани