Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сръбският Съвет за национална сигурностще заседава поради изявлението на Изетбегович,че се надява, че Босна ще признае Косово

[post-views]
Сърбия получи 4 МиГ-29 от Беларус

serbiaСръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович съобщи, че в четвъртък е свикано заседание на сръбския Съвет за национална сигурност, главна тема на което ще е вчерашното изявление на мюсюлманския член на босненското председателство Бакир Изетбегович, че се надява, че Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово, предаде Танюг.
Изявлението на Изетбегович, че се надява, че Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово, е недобронамерен и вреден ход, заяви Стефанович, който бе избран за секретар ан Съвета. „Това ще бъде ключовата точка, за която ще разговаряме на най-високо равнище, за да обмислим какъв ще бъде отговорът на Сърбия на това, което виждаме като сериозно внасяне на нестабилност в целия регион“, каза Стефанович.
„Ще видим какво ще бъде предложението на президента в четвъртък, но разбира се, няма да се държим сякаш нищо не е станало“, допълни той.
По думите му всеки, който казва, че иска да признае независимостта на Косово, съвсем директно призовава към незачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия.
Той добави, че не е сигурен, че Изетбегович осъзнава сериозността на изявлението си.
След като Танюг вчера разпространи част от интервюто на Изетбегович за Дойче веле, в редакцията на агенцията се обадил съветникът за медиите в неговия кабинет, който поискал да се уточни информацията, за която смята, че така, както е предадена, представлява „политически проблем“.
Танюг предаде, че Изетбегович казал за Дойче веле: „Що се отнася до мене Косово трябваше да бъде признато досега. Сега колегите ни ще се разсърдят, а опитите ни това да стане само доведоха до проблеми вътре в Босна и Херцеговина и не помогнаха на Косово“.
На директния въпрос ще признае ли Босна и Херцеговина независимостта на Косово, според Танюг Изетбегович отговорил кратко: „Да“.
Съветникът на Изетбегович уточнил, че отговорът е бил „надявам се, че да“.
Интервюто на Изетбегович предизвика бурни реакции в Сърбия. Директорът на службата за Косово Марко Джурич нарече изявлението му „скандално и шокиращо“ и оцени, че то „коренно променя нещата и отношенията“. Остро реагираха и повечето лидери на водещите политически сили в страната.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани