Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отнемат „ядреното куфарче“ от Тръмп? Американският конгрес преразглежда правомощията на президента

[post-views]
Тръмп заведе дело срещу Си Ен Ен за клевета и иска обезщетение за над 470 милиона долара

Donald Trump

За пръв път от 40 години насам, Конгресът в САЩ обсъжда правомощията на президента да започне ядрена атака. На специално изслушване в Сената част от американските конгресмени и сенатори изразиха загриженост, че президентът Доналд Тръмп може безотговорно да нареди ядрена атака. Според други той трябва да може да действа, както намери за добре и без посредничество.
Където и да се намира американският президент, черното куфарче с ядрените кодове винаги е близо до него, готово да влезе в употреба. Поведението на Доналд Тръмп предизвика съмнения дори у съпартийците му и сега те искат да се уверят, че той трезво може да прецени уместно ли е кодовете да бъдат активирани. Именно републиканци инициираха дебата, който Конгресът е водил за последно през 1976 г.
Процедурата за ядрена атака е установена през 1946 г. по времето на президента Труман, скоро след атомните бомбардировки в Япония.
След заплахите, които Тръмп отправи през август, че Пхенян ще отприщи „огън и ярост, които светът не е виждал“, служителите в сферата на сигурността са обезпокоени.

Джеймс Клапър – бивш директор на американското разузнаване:

„Откровено се притеснявам за това, че има достъп до ядрените кодове. Ако той, в пристъп на ярост, реши да предприеме действия срещу Ким Чен-ун, почти нищо не може да го спре.“

А за онези, които вярват, че генералите на Тръмп – Матис, Кели или Макмастър, могат да пренебрегнат волята на президента, трябва да е ясно, че законът не им го позволява. Те имат само няколко минути да го разубедят преди пускът да бъде осъществен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани