Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен преврат в Зимбабве – президентът Робърт Мугабе е под домашен арест

[post-views]
Военен преврат в Зимбабве –  президентът Робърт Мугабе е под домашен арест

Zimbabve-prezidentПрезидентът на Зимбабве Робърт Мугабе и неговото семейство са под домашен арест в столицата Хараре. Това съобщиха от офиса на южноафриканския президент Джейкъп Зума, който е разговарял с Мугабе няколко часа, след като военните в Зимбабве превзеха властта в страната.
Ситуацията по улиците на зимбабвийската столица Хараре се нормализира и почти не се забелязва присъствието на военните, които късно вечерта във вторник влязоха в града с танкове и бронирани машини. Патрули на армията са разположени пред всички правителствени сгради, включително и държавната телевизия. Военните отричат обвиненията за преврат срещу  93 годишния президент Робърт Мугабе и посочват, че техните действия са насочени срещу престъпниците в неговия антураж, които причиняват социални и икономически страдания на народа.

генерал-майор Субисисо Мойо – командир на тиловите операции:

„Искаме да уверим обществеността, че президентът и върховен командващ на въоръжените сили Робърт Мугабе и семейството му са живи и здрави, а тяхната сигурност е гарантирана.“

Обявения за безкръвен преврат в Зимбабве дойде няколко дни, след като президентът Робърт Мугабе отстрани вицепрезидента Емерсон Мнангагва .Това  засили спекулациите, че най-вероятният му наследник ще е неговата съпруга Грейс Мугабе. Много хора смятат, че именно тя управлява страната, заради преклонната възраст съпруга й.
Малко след преврата САЩ и Великобритания призова гражданите да избягват да излизат от домовете си докато не се нормализира ситуация. Робърт Мугабе управлява Зимбабве от обявяването на нейната независимост от Великобритания през 1980г, но през годините постепенно превръща властта си в диктатура. Липсата на адекватна икономически политика, както и желанието да управлява на всяка цена, реално превръщат една от най-богатите на природни ресурси страна в една от най-бедните в света, като през годините инфлацията в страната достигна до рекордните 500 милиарда процента.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани