Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Афганистанските талибани обявиха тридневно спиране на огъня заради празника Айд ал Фитр тази седмица

talibaniТалибани атакуваха около 15 поста на силите за сигурност в южната афганистанска провинция Кан- дахар през нощта срещу вторник, като убиха най-малко 22- ма и раниха 15 полицаи, съобщиха полицейски източници. Афганистански депутат даде много по-големи числа за загубите, като каза, че загиналите полицаи са 37, а ранените – 30. Талибаните пък твърдят, че са убили 43-ма полицаи и са унищожили 13 бронирани коли. Бунтовниците често изопачават данните за жертвите при свои нападения. Според афганистанските власти, цитирани от Ройтерс, правителствените сили са убили 45-има и са ранили 35 талибани. Бунтовниците не са успели да превземат нито един от атакуваните от тях полицейски постове.
Кюрдистан се отказа от отцепване
Правителството на Иракски Кюрдистан ще приеме решението на Върховния федерален съд на Ирак, което забранява на региона да се отцепва.
„Ние смятаме, че това решение трябва да стане основа за започване на всеобхватен национален диалог между Ербил и Багдад, за да се разрешат всички спорове“, се посочва в изявление на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан.
Федералният върховен съд на Ирак излезе с решение на 6 ноември, в което постановява, че нито един регион не може едностранно да се отцепи от страната съгласно първия член на конституцията.
Кюрдските власти проведоха необвързващ референдум за независимост през септември, когато приблизително 93 на сто от гласоподавателите подкрепиха отделянето от Ирак. След референдума се появиха различия между отделните фракции сред кюрдите, в резултат на което президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани бе принуден да подаде оставка.

Източник: в.“Земя“

Най-ново

Единична публикация

Избрани