Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бюджетът за отбрана на Русия приличал на предвоенен

[post-views]
Русия затегна контрола върху мрежата – влезе в сила законът за „суверенния интернет“

Russia's President Putin addresses the Federal Assembly at the Kremlin in MoscowДнес Русия харчи за отбрана повече от 5% от БВП, съобщава компанията PricewaterhouseCoopers (PwC), цитирана от вестник „Независимая газета“.
Според изданието „бюджетът на страната все повече прилича на предвоенен“.
В предишните години не е наблюдаван толкова висок показател на парите за отбрана. Руските политици обещаха, че в бъдеще разходите за отбрана ще бъдат съкратени.
„Интерфакс“ цитира доклада „Перспективи пред световната отбрана“ на компанията PwC. В него се отбелязва, че Москва отделя 5,3% от БВП, което е 69,2 милиарда долара.
Експерти считат, че сложната международна обстановка е допринесла за увеличението на разходите за отбрана.
В изследването се допълва, че в 58 страни от анализираните 71 държави ще бъде отчетен годишен ръст на парите за отбрана в периода от 2017 до 2021 г. Подчертава се обаче, че през следващите години държавите, чиито икономики зависят от петрол, могат да бъдат изправени пред липса на финансиране за отбраната.
Проучването показва още, че отново е отчетен ръст на военния бюджет на САЩ, който е почти 10 пъти по-голям от този на Русия.
През 2016 г. САЩ увеличиха бюджета за отбрана с 1,7 на сто до 611 милиарда долара, с което се сложи край на съкращаването на военните разходи.
Междувременно по-рано тази седмица Камарата на представителите на САЩ гласува 700 милиарда долара за отбрана за фискалната 2018 г.
Камарата на представителите на САЩ прие бюджета за отбрана в размер на $700 млрд.
12,3 милиарда долара ще бъдат отделени за противоракетна отбрана
Русия заема трето място след САЩ (611 милиарда долара) и Китай (215 милиарда долара).

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани