Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция е в национален траур – поне 15 жертви на опустошителното наводнение

[post-views]
Гърция е в национален траур – поне 15 жертви на опустошителното наводнение

navodnenie GreesГърция е в 3-дневен национален траур след опустошителните наводнения в района на запад от столицата Атина. Там е въведено извънредно положение. При бедствието в провинция Атика загинаха най-малко 15 души, над 20 пострадаха тежко, други са в неизвестност.
Хиляди хора в района на градовете Мандра и Неа Перамос останаха без покрив на главата си след обилните валежи в последната седмица и последвалите невиждани наводнения. На места приливната вълна достигна 2 метра и предизвика разрушения в редица жилищни и бизнес сгради.

Жена:

„Съкрушени сме, загубихме всичко, за което сме се борили цял живот. Дори не можем да се приберем, за да пренощуваме. Ще прекараме нощта при съседи. На тях дължа дори дрехите, с които съм в момента.“

Мъж:

„Няма какво да се направи. Всички стаи са пълни с кал. Водата достигна метър височина. Дрехите ми, електроуредите… всичко е унищожено. Какво да правя? Нямам нищо.“

Страховитото наводнение е без прецедент в региона, тъй като подобни проливни валежи са рядко явление в Гърция. Жертвите са предимно възрастни хора, които не са успели да избягат от домовете си. Властите обещаха да подкрепят пострадалите с всички средства и възможно най-бързо да установят причините за бедствието и да ликвидират щетите.
Междувременно лошото време обхвана цялата страна. Обилни дъждове и силни ветрове причиниха сериозни проблеми в Северна Гърция и блокираха част от пътищата край Солун.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани