Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийският съд решава съдбата на Карлес Пучдемон и приближените му

[post-views]

Karles-PuchdemonУволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон и четиримата бивши регионални министри, които го придружават в Белгия, свидетелстваха при закрити врата пред първоинстанционен съд в Брюксел. Въз основа на едночасовото изслушване, магистратите трябва да решат ще одобрят ли искането на испанските си колеги за екстрадиране на отстранените политици.
Бившите каталунски управници са обвинени в бунт, отцепничество и злоупотреба с публични средства по време на кампанията за независимост на автономната област, която бе блокирана от правителството в Мадрид. Защитниците им се опитаха да убедят съда, че евентуално връщане на бившите министри в Испания крие риск от политическо преследване и нарушаване на правата им.
Карлес Пучдемон отпътува за Брюксел непосредствено след като обяви независимостта на Каталуния. Той се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като испанските власти поискаха екстрадирането му чрез европейска заповед за арест. Още същия ден беше освободен условно, като му бе забранено да напуска територията на Белгия с ангажимента да откликва на полицейски и съдебни призовки. Бившият каталунски лидер получи разрешение да продължи политическата си дейност и да се среща с журналисти.
Белгийските медии подчертаха, че решението на съда подлежи на обжалване пред по-висша инстанция и от двете страни по делото.
Междувременно в Барселона продължават протестите в подкрепа на останалите членове на сваленото каталунско правителство, които бяха оставени в затвор в Мадрид.

 

Най-ново

Виж още

Избрани