Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Михаил Попов: Вече няма длъжност, която да не изисква специфични умения

[post-views]

Роден е на 23.12.1963 г. в Сливен. Завършил е ВНВУ „В. Левски” във Велико търново, ВА „Г. Ст. Раковски” и Военен колеж на СВ на САЩ в Керълайл. Военната си кариера започва като командир на разузнавателен взвод. Бил е командир на рота, началник на щаба на диверсионно-разузнавателен взвод, командир на пехотен батальон в мисията за възстановяване на Ирак, старши национален представител в Тампа, Флорида, САЩ, командир на бригада, а от тази година е командир на Сухопътните войски. Владее английски и турски език. Семеен, с две деца.
Нямам хоби, не съм ловец, не съм риболовец, казва през смях. „Като се премествахме, книгите в старото жилище бяха на два реда по рафтовете. Сега, като ги изкарахме, някои още са в кашони, установявам, че има книги, които съм забравил. И започвам да ги препрочитам. Препрочитането е нов поглед. Така че четенето, спокойствието, дори и времето, прекарано със семейството, вече започва да ми става хоби…”

IMG_2461– Господин генерал-майор, кои са основните постижения на Сухопътните войски през тази година? 
– Основното постижение е, че запазихме способностите, които имаме. Все още в личния състав на СВ има дух и желание за работа. И това се вижда от резултатите. По отношение на бойната подготовка усилията бяха насочени основно за изпълнение на задачите по трите мисии на Въоръжените сили с акцент на мисия „Отбрана” за поддържане  на съществуващите способности за водене на операции, за формирането, подготовката и сертифицирането на декларираните формирования и изпълнение на Целите за способностите. От началото на годината формированията проведоха повече от 120 тактически учения и ТУБС. СВ участвахa в седем от ученията в рамките на най-голямото за 2017 г. учение Saber Guardian-17. В изпълнение на Плана за съвместна българско-американска подготовка бяха проведени 17 съвместни подготовки и курсове за преподготовка. Воини от СВ съвместно със свои колеги участваха в подготовки и учения в чужбина. По мисията „Подкрепа на международния мир и сигурност” контингентите от СВ успешно изпълняваха задачите си зад граница. По мисията „Принос към националната сигурност в мирно време” през годината формирования от СВ са взели участие в оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи с над 130 военнослужещи и повече от 23 единици техника. През зимния период на 2017 г. участвахме в разчистване на републиканската пътна мрежа, евакуация на закъсали в снежни преспи хора и автомобили и възстановяване на електроразпределителната мрежа. При потушаването на пожари сме участвали с около 190 военнослужещи и техника. В 58 случая формированията от СВ за разузнаване и унищожаване на открити невзривени боеприпаси, общо в състав до 236 военнослужещи и до 116 единици техника, разузнаха и унищожиха чрез взривяване общо 520 боеприпаса на територията на страната. СВ участват и в операция „Странджа” за логистична подкрепа на ГД „Гранична полиция” – МВР, на българско-турската граница  за противодействие на миграционния натиск, както и в  операция „Стрела” за оказване на съдействие на МВР при изпълнение на допълнителни задачи при масово навлизане на чужденци на територията на България.

– Какъв е кадровият недостиг във войските към момента?    Смятате ли, че предвиденото с бюджета за 2018 г. повишение на заплатите ще реши проблемите с некомплекта на личен състав? 
– За никого не е тайна, че както в цялата Българска армия, така и във военните формирования от СВ окомплектоването с военнослужещи е на санитарния минимум. Липсват ни и офицери, и сержанти, и войници. А задачите ни не само остават същите, но имаме и допълнителни задачи на границата. Силно изразен е некомплектът при офицерите и войниците, като в отделни формирования той достига 30 и повече процента. Заедно с текущите задачи, с ученията, с денонощния наряд, некомплектът от личен състав натоварва хората, като на някои просто им „писва” и напускат. Предвиденото с бюджета за 2018 г. повишение на заплатите несъмнено е стъпка в правилната посока за повишаване на мотивацията за служба на военнослужещите и издигането на престижа на военната професия и нейната конкурентноспособност на пазара на труда. Доколко обаче това увеличение ще реши проблема с некомплекта от личен състав и дали ще ограничи отлива на военнослужещите, ще покаже времето.
 

_MG_0510– Предвиждат ли се през 2018 г. конкурси за войници?
В момента със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за приемане на военна служба и назначаване на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина за 188 войнишки длъжности в гарнизоните Смолян, Благоевград, Враца, Асеновград, Ямбол и София. Конкурсът ще се проведе в периода от 05.02.2018 г. до 16.02.2018 г. В същото време в ход е подготовката на обявяването на нов конкурс за  около 250 войнишки длъжности в гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Карлово, Казанлък, Пловдив, Белене, Сливен, Свобода и Мусачево. Конкурсът най-вероятно ще се състои през юни 2018 г. Освен тези конкурси е планирано през 2018 г. да се проведат още 2 конкурса за прием на по 250–300 военнослужещи, като по този начин ще се осъществи предвиденото за 2018 г. провеждане на 4 конкурса за приемане на около 1000–1200 военнослужещи. Искаме да вземем хора с необходимите качества. Защото вече няма длъжност, която да не изисква специфични умения. Ей така, просто първия, хванат от улицата, да го направиш войник – не става! Нещата не са само „Напред, на нож!”. Всичко е сложно, като за всеки род войски има особености.

– Как се отразява некомплектът на изпълнението на служебните задачи от личния състав? 
– Некомплектът от личен състав е във всички структури и военни формирования от ВС. СВ не правят изключение. Това е един от големите и основни проблеми за разрешаване. През последните години нараства некомплектът на личния състав във формированията от СВ. Очевидно е понижаването на статута на военнослужещите в обществото. Това води до демотивация и напускане на добре подготвени кадри, невъзможност за окомплектоване на военните формирования с личен състав и затруднение при поддържане на необходимите способности.
Има недостиг на подготвени кадри от всички категории военнослужещи (войници, сержанти и офицери). Некомплектът от военнослужещи води до допълнително натоварване на останалия личен състав, полагане на труд извън нормалната му продължителност, който много трудно може да бъде компенсиран. Въпреки ограничените финансови и материални ресурси и в условията на силно намален личен състав военнослужещите от СВ не допуснаха компромис с пълноценната бойна подготовка. Също и с носенето на денонощния наряд съгласно устава. Там компромиси не се допускат в никакъв случай. Лошото е, че ако нещата не започнат да се подобряват и личният състав намалее още, след две-три години май само ще даваме наряд и тук-там ще водим бойна подготовка.

– В предишно интервю за нашия вестник посочихте като едни от основните посоки на професионално развитие на личния състав поддържането на добра физическа подготовка, заздравяването на взаимоотношенията в основните структури, обучението на снайперисти. Какви са резултатите по тези цели?
– Наясно съм, че нещата не стават с магическа пръчка. Стараем се да променим отношението към физическата подготовка. Променим ли го, тя ще се получи. По отношение на психологическия климат използваме напълно възможностите, които имаме в СВ, чрез квалифицирани психолози. Търсим подкрепата и на колегите от Центъра по психопрофилактика към ВМА. Стараем се да следим климата във формированията. Досега резултатите, които получаваме, в по-голямата си част са добри. Що се отнася до снайперистите – искаме те да бъдат добре подготвени за задачите, които трябва да изпълняват. Срещаме подкрепата на 68-а бригада „Специални сили”, за което сме им много благодарни. От тях ползваме развитието на базовите умения на снайперистите. След това командирите на формирования започват да обучават подчинените си в условията, в които техните формирования ще действат и ще изпълняват задачите си. 

_MG_0531– Какво ще пожелаете на подчинените ви от СВ по случай празника на войските – 19 ноември?
– На личния състав от СВ, на семействата на военнослужещите и цивилните служители, на ветераните и воините от запаса и резерва, на всички, които в този момент с достойната си служба на хиляди километри от Родината защитават и издигат престижа на Сухопътните войски и Българската армия, пожелавам здраве, много сили, повече оптимизъм и вяра в бъдещето! Иска ми се да им пожелая и още малко търпение. Да, нещата вървят не толкова бързо, колкото ни се иска, но вървят. Така че нека се въоръжим с още малко търпение и да се надяваме, че така и ще продължат, в тази посока.

Проектът за бойна машина минава през парламента до края на 2017г.
Проектът за инвестиционен разход за нова бойна бронирана машина вече е в МО и очаквам до края на годината да мине през Народното събрание, заяви генерал-майор Попов. След това през 2018 г. ще продължим да работим по изготвяне на необходимите документи, искания и т. н., допълни той. 
Командирът на СВ напомни, че преди месеци в интервю за нашия вестник беше споменал шеговито по повод на този проект, че „кривата круша” се вижда отчетливо на хоризонта. „Към оня момент бях 100-процентово прав. За моя радост оттогава нещата се придвижиха доста напред. Най-накрая на този проект се погледна точно толкова сериозно, колкото се гледа на проектите на ВВС и на флота”, сподели генерал-майор Попов.
По думите му новият проект на СВ, който е изпратен за съгласуване в МО и представяне на министъра на отбраната за внасяне в МС и НС, има два етапа на реализация. Първият ще е със срок до 6 години, когато ще бъдат доставени 150 единици техника и оборудване с 12-годишен период на изплащане. Обща    та стойност за изпълнение на етапа е 1,22 млрд. лв. без ДДС. Вторият етап включва придобиване на специална техника и оборудване за постигане на пълни оперативни способности на трите ББГ, като ще бъдат доставени до 50 единици техника и допълнително оборудване.
По думите на генерал-майор Попов в новия проект е основно променен само един от параметрите, който оказва влияние върху останалите. Хубавото е, че от отговорите на изпратените искания за информация е ясно, че ние не искаме нещо, което не съществува, изтъкна командирът на СВ. „В 98 процента от случаите това, което искаме, съществува, и то не на етап разработка, а на етап производство, готов продукт, има го на някои места и е тестван, в смисъл – използван, в реални действия. Очакваме нашата машина да е добре защитена, с необходимата огнева мощ, с необходимата мобилност. Махнахме плаваемостта като задължително условие, защото преценихме, че ефектът на тази задължителност не е добър за машините като цяло. Затова сме го оставили като опция”, посочи командирът на СВ.

_MG_9095Войските получиха и нови задачи
С промените в ЗОВС на РБ на Въоръжените сили и в частност на СВ бяха възложени нови задачи по охрана на държавната граница, участие в охраната на стратегически обекти и в операции за пресичане на терористични действия, каза генерал-майор Попов. „За изпълнението на новите задачи и компенсиране на намалените способности, отчитайки обективните условия: особеностите на релефа на България, изпълнение на задачи в тежки теренни и климатични условия, необходимост от ефективно взаимодействие с органите на Гранична полиция при охрана на държавната граница, беше решено 101-ви алпийски батальон да се реорганизира в алпийски полк от 01.12.2017 г.”, посочи генерал-майор Попов. И поясни: „Естествено, от 1 януари той няма да е 100 процента окомплектован и функциониращ, но се надяваме до края на следващата година да стане едно стегнато, добре действащо, добре подготвено, добре окомплектовано формирование”.
През тази година се създаде Бригадно командване в Благоевград и се реорганизира Единният център за начална подготовка в Плевен. Тези реформи създадоха условия за оптимизиране на командната структура, като от отделите в КСВ отпаднаха някои несвойствени задачи, подобри се системата на логистичното осигуряване, обясни командирът на СВ.
По думите му през 2018 г. предстои преглед на План 2020, като ще бъде направен анализ на извършените досега дейности и ще се вземат решения за ускоряване или препланиране на някои дейности.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани