Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За 10-ти път: Русия наложи вето на резолюция за Сирия

[post-views]
НАТО убива повече хора от талибаните

OONРусия блокира резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която се отнася за разследването около атаките с химически оръжия в Сирия. Това е десетия път в който Москва използва правото си на вето при гласуването текст/документ, който се отнася за гражданската война в близкоизточната страна.
Резолюцията, внесена от САЩ, предвиждаше удължаването мандатът на групата от специалисти, които разследват атаките с химическо оръжие в Сирия. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, защити ветото, като посочи, че американският текст не е балансиран и има други цели.
Неговият американски колега Ники Хейли не пропусна да осъди позицията на Москва.

Ники Хейли – посланикът на САЩ в ООН:

„Русия уби Съвместния разследващ механизъм, който има пълната подкрепа на този съвет. С това беше елиминирана нашата възможност да идентифицираме нападателите, както и бяха подкопани нашите възможности да предотвратим подобни атаки в  бъдеще.“

Русия също внесе собствена резолюция по въпроса, която просто не успя да събере достатъчно гласове, за да мине на гласуване.

Василий Небензя – посланикът на Русия в ООН:

„Някои членове на съвета отказаха да подкрепят нашия документ и сега те ще носят цялата отговорност за прекратяването на работата на следователите. Това за пореден път доказва, че тази анти-Дамаск треска е единствения истински приоритет и, че искат Съвместния механизъм да работи за постигането на техните цели.“

Не е ясно каква е съдбата на внесената от Япония проекторезолюция по въпроса, която ще бъде обсъдена на затворени врата.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани