Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кр. Каракачанов: И трите проекта за модернизация да се движат едновременно!

[post-views]

1-forum3Амбицията ни е и трите проекта да се движат едновременно и другата ни голяма амбиция е чрез тези проекти за модернизация на Българската армия, търсейки партньорите, с които да ги осъществим, да дадем възможност и на българските предприятия в този бранш да участват. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на Българско-американския форум на отбранителната индустрия, организиран от Министерството на отбраната и Американската централноевропейска бизнес асоциация (ACEBA). По думите му амбицията е чрез проектите за модернизация да се дадат на Въоръжените сили нови възможности да се възстановят и повишат способностите им, което би било и мощен стимул за българската икономика. 
Когато искаш да бъдеш уважаван член в една международна организация, каквато е НАТО, трябва да имаш способностите, заяви министър Каракачанов. Той допълни, че осъществяването на проектите за модернизация са закъснели във времето, тъй като е трябвало да бъдат задействани поне преди десет години и вече да са реализирани. На нас се пада тежката, но в същото време отговорна, а и благородна по отношение на сигурността и Въоръжените ни сили задача да придвижим напред тези проекти, каза още министърът на отбраната. 
Горд съм да заявя, че отбранителното ни сътрудничество е по-силно от всякога, каза посланикът на САЩ в България Негово Превъзходителство Ерик Рубин, който даде за пример домакинството на България на провелото се през лятото широкомащабно учение Saber Guardian – 2017, както и други съвместни дейности. Посланик Рубин отбеляза също, че САЩ приветства българските усилия за увеличаване на разходите за отбрана, за да стане страната още по-силен и оперативно съвместим съюзник, както и да покрие ангажиментите, поети от всички съюзници на срещите на върха на НАТО в Уелс и във Варшава. 
България продължава все повече да бъде сред предпочитаните дестинации за американски инвестиции със своята стабилна политическа и регулаторна среда, посочи президентът на Американската централноевропейска бизнес асоциация (ACEBA) Ерик Стюарт. Във форума участваха американски и български компании с интерес за индустриално сътрудничество и инвестиции, както и представители на български технически университети и образователни центрове с цел партньорство в научноизследователската дейност.             

Най-ново

Виж още

Избрани