Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО е сред първите ползватели на модерни географски системи

[post-views]
МО е сред първите ползватели на модерни географски системи

IMG_2880Министерството на отбраната е един от първите потребители на Географски информационни системи (ГИС) и се чувстваме част от това общество. Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на церемонията по откриването на 19-ия световен ден на Географската информационна система в България от името на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 
Въоръжените сили на България от дълги години използват Географски информационни системи в различни направления и считаме използването и активното приложение на тези съвременни технологии за едни от нашите ключови способнсоти. Българската армия се модернизира постоянно и в сферата на ГИС технологиите. Осигуряваме не само оперативна съвместимост и взаимодействие с нашите партньори, но и гарантираме сигурността на държавата, посочи заместник-министър Величков. 
Министерството на образованието и науката използва ГИС технологии, които ни помагат за определянето на защитените училища, за оптимизиране на маршрутите на училищните автобуси, за поддържане на географска информация за учебните заведения в страната. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. 
Във видеообръщение приветствие поднесе и Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество. Една от моите задачи като комисар е да подпомогна чрез политики и адекватни мерки Европа да прилага все повече цифровите технологии и решения за електронно управление на всички нива, осигурявайки съвременни инструменти, платформи и услуги, заяви Мария Габриел. Тя подчерта, че геоографските информационни системи са една от технологиите, подпомагащи вземането на информирани решения за провеждане на устойчиви политики. 
IMG_2885Гости на събитието бяха представители на държавни институции, министерства и агенции, специализирани ведомства, академии и университети. 
Програмата на конференцията, посветена на световния ГИС ден `2017 предвиждаше доклад от Омар Бадур – програмен ръководител, климатични данни и мониторинг от Световната метеорологична организация, и разглеждането на теми като: „ESRI ГИС платформа, по-мощна от всякога“, „ArcGIS технологични новости“, „Cube – цялостна платформа за транспортно моделиране“, „Облачни ГИС услуги“ и други.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани