Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Арабската лига разкритикува Иран: Ще отнесе въпроса и към Съвета за сигурност на ООН

[post-views]
НАТО убива повече хора от талибаните

OONНа извънредна среща в Кайро външните министри на страните от Арабската лига отправиха серия тежки обвинения срещу Иран. Саудитска Арабия и съюзниците ѝ разкритикуваха опитите на правителството в Техеран и проиранското ливанско движение Хизбула да дестабилизират района, намесвайки се във вътрешните работи на страните от Близкия Изток.
Саудитска Арабия заяви, че няма да търпи агресията на Иран, а Бахрейн предупреди, че подкрепяното от Техеран шиитско движение Хизбула вече има пълен контрол над Ливан.
Обсъждането на конкретни мерки за противодействие на иранската намеса в регионалните дела ще бъде отнесено към Съвета за сигурност на ООН, заяви генералният секретар на Арабската лига.

Ахмед Абу Гаит – генерален секретар на Арабската лига:

„Надявам се Иран да промени политиката и поведението си, както и да е разбрал съобщението за надигащия се гняв сред арабските държави.“

Междувременно израелският министър на енергетиката заяви, че поддържа контакт с правителството в Рияд по повод притеснителното поведение на Техеран.
Напрежението между саудитското сунитско кралство и шиитската Ислямска република Иран се засили през последните седмици във връзка с изненадващата оставка на ливанския премиер Саад Харири и ескалацията на конфликта в Йемен. Рияд смята, че Хизбула участва в изстрелването на ракети срещу Саудитска Арабия, докато Иран отрича да е въоръжавал йеменските бунтовници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани