Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия пред предсрочни избори – Преговорите за формиране на коалиция се провалиха

[post-views]
Под сянката на пандемията – Германия поема председателството на ЕС

German Chancellor Angela Merkel gesturesГермания е изправена пред политическа криза, след като преговорите за създаването на коалиционно правителство претърпяха провал. Причината –  малката про-бизнес партия на Свободните демократи се оттегли от разговорите и така постави на карта четвъртия мандат на канцлера Ангела Меркел.
До сегашната политическа ситуация се стигна след слабото представяне на традиционните партии в Германия на изборите за федерален парламент през септември. Това принуди канцлера Ангела Меркел да търси широка коалиция, с участието на четири партии. Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер мотивира решението си да се оттегли с невъзможността да се изгради взаимно доверие.

Кристиан Линднер – лидер на партията на Свободните демократи:

„Бяхме принудени да се откажем от нашите принципи и всичко за което сме работили от години. Ние не можем да изоставим нашите избиратели, като подкрепяме политики, в които не вярваме. Затова по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме грешно. Довиждане.“

След провала на преговорите германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи всичко възможно да управлява страната през идните тежки седмици. 

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Смятахме, че сме на правилния път, по който бихме могли да постигнем споразумение, поради което и с цялото ми уважение към Свободните демократи-  съжалявам, че не успяхме да намерим общо решение.“

Междувременно Ангела Меркел обсъди ситуацията с президента Франк Валтер Щайнмайер, който има правомощия да свика предсрочни избори или да даде шанс на канцлера да оглави правителство на малцинството, което е малко вероятно. Липсата на правителство в Германия може да има негативни последици за целия ЕС. Отделно при нови избори може да се даде нов тласък на крайно-десните партиите като „Алтернатива за Германия“, която е първата националистическа формация, вкарала депутати в Бундестага след края на Втората световна война.
Анализатори коментират, че безпрецедентната за последния половин век политическа криза в Германия може да сложи край на ерата Меркел, която е начело на страната от 12 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани