Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зимбабве ликува – президентът Робърт Мугабе подаде оставка

[post-views]

robert_mugabe_1154591cДългогодишният лидер на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка. Хиляди посрещнаха с радост новината за оттеглянето му след 37 години на власт. До оставката на 93 – годишния лидер се стигна, след като миналата седмица военните извършиха безкръвен военен преврат в страната.
Радост и облекчение. Така може да се опишат настроенията по улиците на зимбабвийската столицата Хараре, след новината за оттеглянето на президента Робърт Мугабе от властта. Опцията, която през последните дни изглеждаше малко вероятна, след като президентът упорито отказваше да се оттегли.

„Ние ще имаме бляскаво бъдеще, защото имаме всичко необходимо за това. Може да имаме най-добрата икономика. Имаме земя, имаме ресурси, имаме уменията и имаме много образовани хора. Ние сме образовани и трудолюбиви.“

Депутати от партията на Мугабе също ликуваха с хората, след новината за оставката му. Тя  дойде, след като собствените му министри бойкотираха свикания от него министерски съвет и вместо това бяха в парламента, за да участват в процедурата по отстраняването на 93-годишния лидер.
Междувременно за наследник на Робърт Мугабе се сочи, бившият му заместник и вицепрезидент Емерсон Мнангагва, който той отстрани в началото на месеца. Именно това решение на Мугабе принуди военните да поемат управлението на страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани