Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Официално Франция обвини руския сенатор Сюлейман Керимов в пране на пари

[post-views]
Съдът нареди на Доналд Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол, той ще обжалва

sudФренски съд предяви официално обвинение на руския сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов в пране на пари с цел укриване на данъци. Керимов, който има тесни връзки с Кремъл, беше задържан в град Ница в понеделник.
Френски съдебен източник запознат със случая твърди, че в центъра на разследването срещу Сулейман Керимов е придобиването на няколко луксозни недвижими имота на френската Ривиера чрез фиктивни компании, което би дало възможност на Керимов да си спести данъци, дължими на френската държава.
Прокурорът на Ница Жан-Мишел Претр заяви, че Керимов ще трябва да предаде руския си паспорт във френската полиция и да плати на френските власти гаранция от 5 млн. евро, за да не остане в ареста.
Разследването провокира остра реакция в Русия. Руското външно министерство изрази недоволството от това, че Керимов има дипломатически паспорт и не може да бъде разследване.
Френските власти обаче посочват, че той е влязъл в страната  с гражданския паспорт, което не му дава статут на правителствено лице.
Сулейман Керимов е един от най-богатите мъже в света и често го наричат „Руския Гетсби“, заради репутацията, като човек, който обича екстравагантните разходи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани