Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шанс за голяма коалиция в Германия

[post-views]
Меркел: Санкциите за Русия остават заради Крим

German Chancellor and leader of the CDU Merkel gestures during the second day of the CDU party congress in KarlsruheНова надежда за германския канцлер Ангела Меркел да успее да сформира правителство. Бившият коалиционен партньор на Меркел – Социалдемократическият съюз, обяви, че е готов да започне преговори. Очаква се лидерите на двете най-големи партии да се срещнат в близките дни.
Германия може и да излезе бързо от най-тежката политическа криза в следвоенната си история, с решението на Социалдемократите да започнат преговори с Меркел. Доскоро лидерът на германските социалисти Мартин Шулц беше категоричен, че партията му, която отбеляза най-слабия изборен резултат в цялата си история, ще остане в опозиция.
След вътрешнопартиен натиск и след призивите на президента Франк Ватер Щайнмаейт за политическа отговорност явно  Шулц е преосмислил позицията си.
Политическата криза в Германия, която е най-голямата икономика в Европа, може да има негативни последици за целия ЕС. Затова и българският премиер Бойко Борисов изрази надежда Меркел да сформира правителство.
При втори провал на Меркел да сформира правителство Германия отива на избори. Според последните социологически проучвания резултатите им ще бъдат подобни на тези от септември, а това, според анализатори, ще удължи политическа криза в Германия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани