Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия извади едностранно Гърция от “Шенген”

[post-views]
Полицията в Гърция разби мрежа за трафик на хора

greece169Гръцки полицаи ще бъдат разположени на летищата в Германия, за да помагат на германските си колеги в проверките по отношение на сигурността на пътниците, пътуващи от Гърция, съобщават гръцките медии.
Решението на Министерството за защита на гражданите на Гърция е било взето след напрежението с Берлин заради засилените проверки на гръцките пътници на германските летища, които противоречат на процедурите, предвидени в Шенгенското споразумение, по което Гърция и Германия са страни. Гръцката молба е била подадена преди 12 ноември, датата, на която са били въведени засилените проверки на гръцки граждани на германските летища. Искането е одобрено от германските власти.

Междувременно стана ясно, че в четвъртък в Брюксел се е провела среща между представители на Гърция, Германия и европейския комисар Димитрис Аврамопулос след острата реакция на Гърция срещу решението на Германия да преустанови действието на разпоредбите на Шенгенското пространство за гръцки граждани, съобщават гръцки медии. От външното министерство на Гърция са отказали коментар по казуса, въпреки че дипломатически източник е загатнал, че „официален протест беше направен на различни равнища”. От германското вътрешно министерство са подчертали, че причината за различното отношение към гръцките граждани е обстоятелството, че около 1000 пътници, пристигнали на германски летища от Гърция в периода между януари и октомври тази година, са представили фалшиви документи за пътуване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани