Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Любо Пенев си затвори вратата в Испания

[post-views]

00695390Вчера по обед на една малко пазена в тайна пресконференция трябваше да се изясни кой стои зад кандидатурата на Любослав Пенев за президент на БФС. Всъщност на всички е ясно кой и защо стои, но по-чудно е защо Любо се набута в цялата тази схема. Още повече че очевидно около него има доста некомпетентни хора по темата за футболните избори.

Преди време от тези страници съобщихме, че добре усвоил маниерите на Славков и Вуцов, добър или лош, на този етап Борислав Михайлов няма алтернатива.

Не че не може да бъде бутнат – може, ала не и по начина на хората около Пенев. Просто защото става въпрос за организация, мениджъмнт и сериозно лоби в политическия елит у нас и в големите международни структури зад граница. Да, във футбола има много пари, но те отиват при всеки и не всеки има възможност и способност да ги управлява. Елементарна справка можем да направим с българската Професионална лига. При управлението на нейния създател Валентин Михов за нея се пишеше всеки ден и всеки ден от нея излизаха инициативи, даже ПФЛ беше готова да администрира първенствата на професионалистите. Сега има Лига, ала нейните функции се изчерпват единствено с публичното теглене на жребия за мачовете от турнира за Купата на България. Нещо подобно може да се случи, ако през февруари бъде сменен Михайлов. Не, футбол у нас ще има и без вратаря от славното поколение на Димитър Пенев.

Ще има първенство, ще има и национални отбори. Как обаче ще бъдат финансирани без помощ от държавата и как ще се развиват процесите поне в близките пет години тези дето стоят за Любо и хабер си нямат. Само популизъм и празни приказки. Като пред избори в България, разбира се.
А незнанието се видя още при обявяването на кандидатурата. Първо хора, гравитиращи около ЦСКА – София, се появиха с рекламни брошури с правописна грешка. После същите не си бяха направили труда да разберат, че кандидатури се подават, след като бъде обявена процедура. А тя трябва да бъде приета и одобрена от изпълкома на БФС, който пък ще заседава на 15 декември. Но нищо – това са детайли.


Сага за Любо. Велик играч и в никакъв случай лош треньор. Именно затова е странно как той с лека ръка си затвори портите пред треньорска кариера в Испания. Още при назначаването му за наставник на втория тим на „прилепите” се появи информация, че Пенев е направил доста сериозен компромис със заплатата и се навил да получава скромно за испанските футболни стандарти възнаграждение. Това, от една страна, се е приело като добре от работодателите му, но не и от колегията на Пиренейския полуостров. Според медиите обаче напускането по средата на сезона без уважителна причина (в Испания под това разбират единствено сериозен здравословен проблем) е повече от скандално. След съобщението, че ще става кандидат за президент на БФС, Любо Пенев изпадна в конфузна ситуация, пише авторитетният мадридски спортен всекидневник „Ас”. Той на практика бе уволнен от клуба като дълго време се бавеше с подписването на споразумението си за раздяла с „прилепите”. Любо Пенев носи на „Валенсия” само тежко разочарование и загуби. В същото време ръководството вече назначи първоначално временен наставник на младежката формация в лицето на Мигел Грау, който вече официално е на поста до края на сезона. 
Журналистите в Мадрид са убедени, че след тази случка Любо няма никакъв шанс повече да се добере до някаква професионална работа в испанския футбол.

Най-ново

Избрани