Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ратко Младич осъден до живот

[post-views]
Ратко Младич осъден до живот

chelo1
Ратко Младич
Международният наказателен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор. „Касапинът от Босна” беше обявен за виновен за геноцид, за престъпления срещу човечеството и за военни престъпления по време на войната в Босна в периода между 1992 и 1995 г., съобщиха световните информационни агенции.  
 

Присъдата беше произнесена след принудително отстраняване на Младич от залата на трибунала и е далеч от исканото от защитата максимално наказание от 15 години, ако бъде признат за виновен. Адвокатите на генерала ще обжалват. 

Съдията Алфонс Ори обяви, че Младич носи значителна отговорност за престъпления, включително преследване, изтребление, убийства в градове в Босна. Той е допринесъл за военните престъпления, извършени в Сребреница и е бил ключова фигура в тях, като е целял да унищожи мюсюлманското население на Сребреница. Трибуналът в Хага също така смята, че Младич е бил част от „колективна престъпна организация”, целяща да извърши „етническо прочистване” на Босна от несърби. Политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич е наредил да се създадат „невъзможни условия” за цивилните през 1995 г., а Младич е „превърнал тази заповед в реалност”.

Освен това съдът в Хага смята, че Младич е прекият източник на заповедта за обстрелване на Сараево от босненските сръбски части по време на почти четиригодишната обсада на града, а силите под негово командване са действали с идеята да тероризират населението.
Радован КараджичОри смята, че той е имал пълен контрол върху корпуса, обсаждал Сараево и обстрелвал със снайпери и други оръжия цивилното население в града. Според близките на Младич съдът в Хага е бил предубеден към обвиняемия „още от началото”.

Радован Караджич
Радован Караджич
Миналата година лидерът на босненските сърби Радован Караджич – бивш президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили – беше признат за виновен за организиране на геноцид и получи 40-годишна присъда. Делото се отнасяше и за престъпления, извършени по време на 1425-дневната обсада на Сараево в периода 1992–1996 г. Обвиненията в геноцид освен за Сребреница се отнасяха за още 6 общини през 1992 г. В последните обаче според съда частите на босненските сърби не са действали с намерение да извършат геноцид – решение, което организации на потърпевшите от войната оспорват.

Процесът започна едва в началото на десетилетието – Младич се укрива в продължение на 16 години и беше арестуван през 2011 г. „Случаят на Младич, както и този на Караджич, се смятат за два от най-важните, ако не и най-важните, в историята на трибунала, тъй като смятаме Младич за главния архитект на политиката на етническо прочистване в много общини в Босна”, каза прокурорът Серж Брамерц пред репортери миналата седмица. „Той се смята за главния отговорник за геноцида в Сребреница… и за обстрелването на Сараево между 1992 и 1995 г.”
Миналата година сръбският радикал Воислав Шешел беше оправдан по всичките (девет) обвинения срещу него, включващи престъпления срещу човечеството, убийства и преследване, мъчения и експулсиране на гражданско население. Това ще е и последната присъда на трибунала, който на 31 декември трябва да приключи дейност, след като работата му продължи 20 години. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани