Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обстрел по време на примирие

[post-views]
Обстрел по време на примирие

stafan-de-misturaВ Женева започва осмият кръг на преговорите за мир в Сирия, под егидата на ООН. Продължаващите военни операции на сирийската армия срещу т.нар умерени бунтовници  има голяма вероятност да провалят и този опит на международната общност да намери политическо решение на конфликта.
Сирийската опозиция твърди, че силите на режима са подложили на артилерийски обстрел последното предградие на столицата Дамаск под техен контрол, независимо от обявеното 48-часово примирие.
Съобщенията за насилието идват часове, след като късно снощи в Женева започнаха да пристигат делегациите на враждуващите страни. Сред тях е главният преговарящ на сирийския режим  Башар Ал Джаафари.
На форума ще се обсъждат четири основни теми: провеждането на избори, бъдещето управление на страната, приемането на нова конституцията, боевете и тероризма.
Никой не се надява на по-сериозен пробив по време на преговорите, защото не е ясно, дали този път враждуващите страни ще седнат на една и съща маса. До този момент преговорите се водеха с посредничеството на специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан Де Мистира, който се срещаше с тях по отделно.
Сред непреодолимите различия са искането на опозицията Башар Асад да се изтегли от властта, както и отказът на Дамаск да даде легитимност на международно признатите бунтовници, които смята за терористи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани