Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хърватите обявиха Праляк за герой – холандските власти разследват смъртта му

[post-views]
Хърватите обявиха Праляк за герой – холандските власти разследват смъртта му

Slobodan Proljak

Холандските власти разследват самоубийството на Слободан Праляк по време на последното заседание на Трибунала за бивша Югославия. Полицията се опитва да установи как бившият военен командир на босненските хървати е успял да внесе в съдебната зала вещество, което според Прокуратурата е „смъртоносен химикал“.
И докато тече разследването на случая, мненията на хората, живеещи на територията на бивша Югославия се поляризираха. Ясно това се видя в босненския град Мостар, където хърватската общност организира бдение в памет на Слободан Праляк, припознат като национален герой.

„Юда често осъжда праведните. Днес видяхме именно това – как праведните биват съдени. Загубихме един от праведните по политически причини.“

Мюсюлманите в града, където се проведоха едни от най-тежките военни сражения, са на противоположното мнение и приветстваха решението на съда.

„Може би присъдите трябваше да са по-тежки, но като цяло решението е добро. Искаме да затворим тази страница, да изтрием случилото се и да започнем наново. Решението на съда е срещу военнопрестъпниците, а не срещу хърватския народ. Имам много приятели хървати.“

Бакир Изетбегович – мюсюлмански член на представителството на Босна и Херцеговина:

„Изразявам съболезнованията си за жертвите на това престъпно начинание. Никога няма да забравим загиналите, няма да забравим и престъпниците.“

72-годишният Слободан Праляк почина в болницата, след като изпи отрова по време на съдебно заседание в Хага, на което беше потвърдена присъдата му от 20 години затвор. Той беше осъден, заедно с петима свои съратници за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна.
С това последно решение Трибуналът за бивша Югославия прекратява дейността си. Самоубийството на Праляк не е прецедент по време на процеса в Хага. В хода на производството хърватските сърби Славко Докманович и Милан Бабич също отнеха животите си,  докато бяха в затвора.

Най-ново

Единична публикация

Избрани