Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без сепаратистките лидери започна предизборната кампания в Каталуния

[post-views]
Със сблъсъци между демонстранти и полиция Каталуния отбеляза деня на испанската конституция

kataluniaВърховният съд в Мадрид оттегли международните заповеди за издирване и арест на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и четирима от бившите му министри, които са в Белгия. Решението дойде на фона на старта на предизборната кампания в Каталуния, която започна при отсъствието на водещите сепаратистки лидери на областта, попаднали под ударите на испанското правосъдие.
Изразеното от бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон и част от министрите му желание да се върнат в Испания, за да участват във вота на 21 декември, обезсмисля европейската заповед за арест, според Върховния съд. Решението отнема възможността белгийските магистрати да редуцират обхвата на престъпленията, в които Пучдемон и съратниците му са обвинени. Националната заповед за ареста им остава в сила, което означава, че те ще бъдат арестувани веднага, щом стъпят на испанска земя.
Междувременно предизборната кампания започна без участието на сепаратистките лидери – част от тях в доброволно изгнание, другите в затвора. Самият вот е тест за подкрепата на каталунците за независимостта на автономната област.
Бившият премиер Карлес Пучдемон все пак участва в предизборния митинг на партията си „Заедно за Каталуния“ чрез видеовръзка.

Карлес Пучдемон –лидер на партия „Заедно за Каталуния“:

„Най-лесния начин да разберете какво представляват изборите на 21 декември е да ви кажа, че това е вторият тур на вота от 1 октомври и ние ще гласуваме съгласието си с взетото тогава решение. Или мислехте, че вече не помним, че сме забравили полицейското насилие?“

„Републиканската левица на Каталуния“, която отказа да поднови управляващата доскоро коалиция „Заедно за ДА“ също влиза в битката без лидера си Ориол Жункерас, който беше оставен в затвора.
Според социологическо проучване за нагласите в навечерието на вота именно Републиканската левица ще си оспорва изборната победа с либералната партия „Граждани“, която е против независимостта.

Алберт Ривера – председател на партия „Граждани“:

„Каталунците не се позиционират като алтернатива на сепаратизма. Кампанията е изключително важна. Ако приключим с този процес ще започне етап на спокойствие, надежда и помирение, но ако не го направим, ще бъдем разбити и ще продължим така още 4 години. Не мисля, че каталунското общество може да понесе още 4 години разделение.“

Вотът е решаващ не само за Каталуния, но и за цяла Испания и дори за Европейския съюз. Сблъсъкът между сепаратисти и конституционалисти ще е ожесточен, вотът ще е на кантар, избирателите почти поравно са разделени между двата лагера.

Най-ново

Единична публикация

Избрани