Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел за Брекзит: Шоуто се измести в Лондон

[post-views]
Лондон свика кризисната комисия „Кобра“ заради задържания от Иран британски кораб

May_TeresaГотови сме да възобновим преговорите за Брекзит. Това заяви ЕК след поредният провал в опитите да се намери предварително споразумение между Брюксел и Лондон. Този път процеса спъна заплетеният казус около уреждането на въпроса за ирландска граница.
Европейският съюз и Великобритания имат общо разбиране по повечето въпроси, но има теми, които остават открити и изискват допълнителни преговори, особено в Лондон, шоуто се измести там. Това коментира още ЕК по повод вчерашната среща между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей. Срещата завърши без пробив, независимо от оптимистичните очаквания. Причината – коалиционният партньор на Тереза Мей, Северноирландската Демократична юнионистка партия „ДЮП“, която отказа да подкрепи различна сделка за Северна Ирландия. Според тях страната щеше да остане в европейския свободен пазар, за да се избегне връщането на „твърдата“ граница с република Ирландия.
Юнионистите обаче категорични, че трябва да напуснат ЕС при същите условия, при които и Великобритания.
Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер след срещата заяви, че двете страни ще постигнат съгласие до края на седмицата. Това е краен срок за Лондон, ако иска още тази година да започне преговори за бъдещото си търговско споразумение с Брюксел след като напусне ЕС.
Правата на гражданите на ЕС във Великобритания, финансовият въпрос и границата с Ирландия са ключови, за да започне втората фаза на преговорите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани