Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп: „Йерусалим е столицата на Израел“

[post-views]

Верен на своя екстравагантен стил, американският президент Доналд Тръмп взриви истинска дипломатическа бомба в Близкия изток, като обяви, че САЩ стават първата страна в света, която признава Йерусалим за столица на Израел. Държавният секретар Рекс Тилърсън получи нареждане от президента да започне подготовка за преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим .

Palestinian protesters burn the U.S. and Israeli flags in Gaza City on Wednesday. President Trump is set to recognize Jerusalem as Israel's capital, upending decades of U.S. policy and ignoring dire warnings from allies.
Напрежението в близкия изток ескалира след решението на Вашингтон.
„Мисля, че дойде моментът да призная Йерусалим за столица на Израел… Смятам, че този курс на действие е в интерес на САЩ и на търсенето на мир между Израел и Палестина. Разбира се, че ще има несъгласие, но вярвам, че след това решение ще постигнем по-добър мир“, каза Тръмп. По думите му Вашингтон активно ще действа в мирния процес, а вицепрезидентът Майк Пенс скоро ще замине за Близкия изток.
Решението на Тръмп предизвика бурни реакции в целия свят. Израелският премиер Бенямин Нетаняху го определи като „историческо“. Израел смята, че целият Йерусалим е част от територията му, но според международната общност Източен Йерусалим е окупиран от израелците от 1967 г.

На обратния полюс са реакциите в арабския и мюсюлманския свят. Срещу решението се обявиха ключови американски съюзници в района на Персийския залив като Саудитска Арабия, Катар и Ирак. Палестински представител заяви, че думите и действията на Тръмп са равносилни на обявяване на война в Близкия изток, а от въоръжената групировка „Хамас“ предупредиха, че те са отворили „портите на Ада“ за американските интереси. Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас каза, че Йерусалим остава „вечната столица“ на Палестина, а решението на Тръмп означава, че САЩ са „се отказали от ролята си на посредник за мира“. 
Срещу решението се обяви и френският колега на Тръмп Еманюел Макрон, който заяви от Алжир, че решението е „едностранно“ и Франция не го подкрепя. Дипломат номер едно на Евросъюзи Федерика Могерини коментира, че след заявлението на Тръмп перспективите за мир в Близкия изток са поставени под риск. 

Външното министерство на Турция определи решението на Тръмп като „безотговорно“. Веднага след новината протестиращи се събраха пред консулството на САЩ в Истанбул и в други градове, където развяха палестински знамена и обявиха несъгласието си с действията на САЩ.Очаква се извънредно заседание на Съвета за сигурност (най-вероятно днес), на което да бъдат обсъдени възможностите за успокояване на напрежението, предизвикано от решението на Тръмп.

091130-F-9171L-362        U.S. Army soldiers with the 4th Battalion, 23rd Infantry Regiment, 5th Brigade Combat Team, 2nd Infantry Division and Afghan National Army soldiers conduct a combined patrol in the village of Shabila Kalan, Zabul, Afghanistan, on Nov. 30, 2009.  DoD photo by Tech. Sgt. Efren Lopez, U.S. Air Force.  (Released)
Американски войници патрулират в Афганистан

Общата численост на американските военни контингенти, намиращи се в чужбина в райони на бойни действия, е 25 910 души. В Ирак САЩ имат 8892 души, в Афганистан – 15 298, а в Сирия – 1720 бойци. Данните са от редовния отчет на Министерството на отбраната на САЩ, цитиран от руското издание „Газета.ру“. Досега военното ведомство даваше стандартен отговор, че количеството на войските зад граница трябва да съответства на т.нар. „ниво на управление на силата“. Въпросното ниво е установено още от предишната администрация на Барак Обама и, както се оказва, е доста по-ниско от действителния брой на военнослужещите, изпратени в горещи точки. 
Най-драстично е  разминаването на данните за Сирия. Доскоро американските власти твърдяха, че там има само 503 военнослужещи на САЩ. Сега се оказва, че действителното число е над три пъти по-голямо – 1720 войници и офицери плюс трима цивилни от Министерството на отбраната. 
Въпреки че е немногочислено, присъствието на американските бойци в Сирия се отразява на хода на конфликта. Така например в неотдавнашните боеве за гр. Дейр-ес-Зор американци и руснаци са преговаряли директно за разграничаването на сфери на влияние в района на града. 
В Афганистан освен 15 298 военнослужещи на САЩ има и 1202 души цивилен персонал, или общо – 16 500 души. Афганистанската война вече се превърна в най-дългата в историята на САЩ и засега краят й не се вижда. Президентът Доналд Тръмп и военният министър Матис одобриха нова стратегия за водене на операциите в Афганистан, която предвижда значително по-малко политически ограничения пред военните в хода на изпълнение на техните задачи. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Избрани