Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белият дом срещу Рекс Тилърсън

[post-views]
Белият дом срещу Рекс Тилърсън

Rex TilursenАмериканският държавен секретар Рекс Тилърсън се оказа в открито противоречие както с Белия дом, така и със собственото си ведомство, след като предложи по-мек подход към Северна Корея. Администрацията на президента Доналд Тръмп припомни официалната позиция на Вашингтон, че диалогът е невъзможен докато Пхенян не промени поведението си.
Смесените послания, които идват от Вашингтон за пореден път подхраниха слуховете за съществуващо напрежение между президента Доналд Тръмп и държавния му секретар Рекс Тилърсън.
Белият дом и Държавният департамент на САЩ заявиха, че твърдата политическа линия по отношение на Северна Корея не се променила и преговори са възможни едва след като страната се откаже от ядрената си програма.
Ден по-рано Тилърсън обяви, че диалогът с Пхенян е възможен и без предварителни условия. Докато за президента разговорите с Ким Чен-ун са безсмислени, държавният секретар смята, че дипломацията е решение, поне докато не падне първата бомба.
Китайското външно министерство приветства Тилърсън за усилията му да насърчи диалога и мирното решаване на критичната ситуация на Корейския полуостров.
Напрежението в региона достигна невиждан от десетилетия връх. Причина за това са ядрените опити на Пхенян, както и мащабните военни учения, проведени и от двете страни на демилитаризираната зона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани