Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Златен ритон“ представя 90 нови филма

[post-views]
„Златен ритон“ представя 90 нови филма

Golden Rhyton Poster 2017Днес в Пловдив се открива 23-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”. Последното му издание беше през 2015 г., затова сега филмите са повече – 90, създадени за 2 години. Форумът ще продължи до 22 декември. Две от лентите ще бъдат представени на официалната церемония при откриването. Първият е анимационният  „Сляпата Вайша” на Теодор Ушев (номиниран за наградите „Оскар” за късометражен филм). Разногледите очи на Вайша й пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.
На откриването ще се състои и официалната премиера на  документалния филм „Монолог” на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов. „Монолог” ни среща със Стефан Данаилов „отблизо” във всякакъв смисъл – отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония и искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.
63 от избраните продукции ще се състезават в двете конкурсни програми – за документално и анимационно кино. Петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди „Златен ритон” за най-добър документален и анимационен филм, специална награда на журито, отличия за най-добър режисьор, за най-добър художник постановчик, награди за дебют, приза на община Пловдив и по две грамоти за конкретни предложения. 
Сред 27-те анимационни филма има рекорден брой дебюти – 9, както и филми на утвърдени автори. 36 са документалните филми в конкурса, 6 – дебютни. Някои са награждавани у нас и в чужбина: „Пощальонът” на Тонислав Христов, „От Кремона до Кремона” на Мария Аверина, дебютът „Пустиняци” на Цветан Драгнев. Други за пръв път ще се срещнат с публиката. 
Има и 3 копродукции: 2 документални:  „Книжарят” (България/Франция) и „От Кремона до Кремона” (България/Италия) и една анимация – „Пътуваща страна” (България/Хърватия).
 Програмата за новаторски и експериментални продукции „Открити хоризонти” включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.
56 от 90 филма са получили финансова подкрепа от Национален филмов център.
Журито е петчленно, оглавявано от кинокритика и продуцент Павлина Желева. В състава му влизат аниматорът Настимир Цачев, актьорът Андрей Слабаков, художничката Вихра Григорова (представител на община Пловдив) и режисьорът и продуцент Владимир Андреев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани