Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До средата на 2018 г. може да има договор за решаване на спора за името на Македония

[post-views]
Блокади в Северна Македония заради протести срещу френското предложение

makedoniaДо средата на следващата година може да бъде подписан договорът за решаване на спора за името между Гърция и Македония. Това заяви Матю Нимиц, посредник в спора между Скопие и Атина.
Срещите на върха на ЕС през юни и на НАТО в началото на юли са възможност за преодоляване на дългогодишния спор, пише електронното издание на „Катимерини“.
В ООН гледат с оптимизъм на подновените преговори помежду двете страни. Самият Нимиц е положително настроен от последните събития и обяви, че проблема може окончателно да бъде решен.
На този етап Нимиц няма да дава конкретни предложения. Когато реши да направи това, най-вероятно ще е име с географско определение. Последното му предложение „Република Северна Македония“ все още важи, но и предишните предложения „Република Горна Македония“ и „Република Вардарска Македония“ не са отхвърлени, съобщава „Катимерини“.
Атина настоява за име, което ще се ползва навсякъде, докато Скопие иска договореното име да е само за двустранните взаимоотношения. Международните фактори държат, че името което ще се договори, ще е за международна употреба. Вашингтон, както и другите ключови международни фактори, съобщиха, че ще приемат всяко име, за което ще се споразумеят двете държави.
В тази фаза на преговорите Нимиц работи по така наречените „червени линии“. Промяната на името на скопското летище е подобрение на климата в преговорите. Нимиц е положително настроен от реализма и решимостта на новия македонски премиер Зоран Заев, който е готов за политически решения, които ще отворят вратите на страната за членство в НАТО и ЕС, с цената на поражение на следващите избори. Нимиц има подкрепата на САЩ и ЕС и се очаква да ускори процеса с организиране на срещи на министерско и премиерско ниво, предаде БГНЕС.
Тъй като въпросът с името е чувствителен и за двете страни, посредникът отдава голямо значение и на реакциите на обществеността. Вниманието е насочено не само към управляващите, но и към опозициите. Нимиц е загрижен за позицията на по-малкия коалиционен партньор в Гърция, дясната партия „Независими гърци“. Възможна е и реакция от опозиционната „Нова демокрация“, от която до момента не казват дали биха дали поддръжка на евентуално решение. В Македония пък основен проблем е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Оставката на дългогодишния лидер Никола Груевски даде надежда, но всичко ще зависи от това кой ще е новият лидер на партията. Заев неотдавна коментира, че получава положителни сигнали от опозицията, но все още е много рано да се предвиди развитието на преговорите, пише „Катимерини“.

Източник: actualno.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани