Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция ще завърши стената на границата със Сирия до пролетта на 2018 г.

[post-views]
Турция ще завърши стената на границата със Сирия до пролетта на 2018 г.

Turcia_Siria_granicaТурция смята да завърши строителството на стената на границата със Сирия до пролетта на 2018 г., предаде ТАСС, като се позова на турската агенция Доган.
В момента има стена на границата в турските окръзи Газиантеп, Килис, Мардин, Хатай, Шанлъурфа и Шърнак. Стената покрива участък от 781 км, а общата й дължина трябва да достигне 911 км.
Агенция Доган отбелязва, че стената на турско-сирийската граница вече е третата по дължина в света и отстъпва само на Великата китайска стена /над 9 хиляди километра/ и на американско-мексиканската стена /над 1070 км/.
Строителството на граничната бариера между Сирия и Турция започна през 2016 г. За изграждането й се използват бетонни блокове с височина 3 метра и с бодлива тел. На всеки 300 метра са издигнати кули, оборудвани с термални и инфрачервени камери, системи за нощно виждане, радари, детектори за сеизмични и акустични колебания. На кулите се поставят и лазерни и стрелкови системи с дистанционно управление за поразяване на жива сила, наземна техника и безпилотни летателни апарати, както и устройства за заглушаване на радиосигнали на различни честоти.
Турските власти строят стената на границата със Сирия с цел защита на турската територия от възможно проникване на терористи и нелегални мигранти, както и от контрабанда на оръжие, експлозиви и наркотици. Турските власти обявиха, че Анкара няма да спре да приема бежанци от Сирия и няма да затвори границата, но тя ще се пресича единствено на официалните гранично-пропускателни пунктове.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани